vrijdag 11 januari 2019

Thuiszorginstellingen zouden 'grif geld' over ruggen zorgverleners heen verdienen

(Bron foto: Mens & Zorg Thuiszorg Suriname)
Kwaliteit van de zorg laat te wensen over


Zorgverleners maken zich druk over de wijze waarop thuiszorginstellingen grif geld over hun ruggen heen verdienen, terwijl de kwaliteit van de zorg te wensen overlaat. Aan cliënten, senioren, wordt wel eens oud eten uit de koelkast opgediend en krijgen ze brood dat afbrokkelt. Soms moet de zorgverlener handschoenen kopen, omdat de instelling daarvoor niet heeft gezorgd. Terwijl er veel geld omgaat in de thuiszorg krijgen degenen die er werken maar een luttel bedrag, zo meldt de Ware Tijd vandaag, vrijdag 11 januari 2019. 

Verder baart het de doelgroep zorgen, dat er wildgroei te merken is in de thuiszorgbranche. Er zijn instanties die niet geregistreerd staan bij het ministerie van Volksgezondheid, maar zich wel uitgeven als zorginstelling. Onbevoegde krachten inzetten komt ook voor, vertelt een ingewijde.

Het hoofd Inspectie Verpleegkundigen en Verzorgden Beroepen, Carol de Baas, zegt in een reactie dat de werkers in de thuiszorg bevoegd zijn, maar soms niet bekwaam voor het werk waarvoor ze worden ingezet. Allen hebben ze een diploma ziekenverzorgende, bejaardenverzorgster, assistent verpleger of gediplomeerd verpleegkundige.

Op dit moment staan iets meer dan tien thuiszorginstellingen geregistreerd bij het ministerie van Volksgezondheid. De inspectie waakt over de kwaliteit van de zorg. Inspecties vinden één of twee keer per jaar plaats. Volgens De Baas werken de meeste mensen al in de sector en doen thuiszorg als bijbaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten