vrijdag 11 januari 2019

Castelen (SPA): 'President probeert te bevestigen dat er onrust zal komen'

'Wat wil de president precies bereiken met een verifieerbare onwaarheid?'


President Desi Bouterse heeft dinsdag op een persconferentie zijn ongenoegen geuit over de rol die procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday zou hebben gespeeld in het 8 decemberstrafproces. Bouterse beweerde, dat de pg hem had geadviseerd om artikel 148 van de Grondwet te gebruiken en daarmee het 8 decemberstrafproces in het belang van de staatsveiligheid te beëindigen. Ondanks het bevel van de president om artikel 148 te laten werken, heeft het Openbaar Ministerie (OM) 20 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen hoofdverdachte Bouterse in het 8 decemberstrafproces. 

Bouterse heeft op de persconferentie duidelijk blijk gegeven van zijn wantrouwen jegens de pg. Volgens een verklaring van de pg  in de media, blijkt het tegendeel. Hij stelt, dat het idee van artikel 148 niet van hem kwam.

Het siert volgens SPA-voorzitter Guno Castelen - vrijdag 11 januari 2019 in het Dagblad Suriname - een president in een rechtstaat niet om zulke uitspraken te doen. 'Ik heb de reactie van de pg ook gehoord. Men kan zeggen, dat het 1 op 1 is. Echter is in deze belangrijke issue de regering toentertijd uitgekomen op een persconferentie, waarbij andere regeringsfunctionarissen ook aanwezig waren. Het is dus niet iets dat door twee personen alleen is besproken. Het is minstens door de adviseurs van de president besproken. Als het waar zou zijn, dat het idee van artikel 148 van de pg zou komen, dan zouden meer mensen er over moeten weten. De pg kennende, is dit een onwaarheid. Het siert de president dus niet om met onwaarheden te komen op zulke officiële bijeenkomsten', stelt Castelen.

Hij benadrukt dat de president een verifieerbare onwaarheid verkondigt. Dit vindt hij des te erger. Verder vraagt Castelen zich af wat de president precies wil bereiken met een verifieerbare onwaarheid. Het eerste waaraan gedacht wordt, is het imago van de pg. 'Met welk doel zal de leider van het land, die baat heeft bij politieke economische en sociale rust, onder normale omstandigheden zo'n actie plegen?', vraagt Castelen zich af. Uit zijn verdere redeneringen concludeert Castelen dat de president onmachtig is.

De pg is voor het leven benoemd, nadat hij een behoorlijke screening heeft ondergaan. De president heeft volgens de Grondwet geen enkele bevoegdheid om de pg te ontslaan. De president moet zich houden aan wet en recht. 'Hij probeert de pg te schaden. De president zegt ook, dat de pg de eer aan zichzelf moet houden. Hij weet dus dat hij het niet zelf kan doen', stelt Castelen.

Maar, met welk doel zou de president onrust willen creëren in het land. 'Waarschijnlijk is de president in nood', denkt Castelen. De verwachting is, dat voor de verdachte Bouterse in het 8 decemberproces een veroordeling zal komen. Volgens de wet is het het OM die het vonnis moet uitvoeren. 'Bouterse probeert nu de geloofwaardigheid van het instituut in het geding te brengen', meent Castelen. Geen enkele verdachte is verplicht zichzelf te criminaliseren. Op basis daarvan verwacht Castelen van de persoon Bouterse, dat hij er alles aan zal doen om zijn onschuld te bewijzen. Dat heeft Bouterse ook gedaan middels de Amnestiewet in 2012. Het rechtssysteem heeft dat echter gecorrigeerd door de actie te pareren. De volgende poging was het inbrengen van artikel 148 van de Grondwet. Het rechtssysteem heeft ook deze poging ontkracht.

'Een verdachte mag alles doen binnen wet- en regelgeving en het kader van onze democratie. Maar, daar is dan de wet die baas is van iedereen. De wet moet balans brengen', aldus Castelen. Hij denkt dat Bouterse momenteel paniekvoetbal speelt. De president probeert volgens de SPA-voorzitter te bevestigen, dat er onrust zal komen bij een mogelijke veroordeling van de persoon Bouterse. SPA verwacht van de president, indien het een uitglijpartij geweest zou zijn, dat hij zo groot zal zijn om zijn verontschuldigingen aan te bieden aan de pg.

'Hij moet weer uitkomen en uitleggen wat hij precies bedoelde met zijn uitspraken. Als hij een fout heeft gemaakt, moet hij zijn excuses aanbieden. Hij is niet aan de persoon van Baidjnath Panday gekomen. Hij kwam aan het instituut van het OM. Dat is een kwalijke zaak in een rechtstaat. Als je dat niet doet, dan ben je laf. Ik hoop niet dat de president bij de gemeenschap het gevoel laat ontstaan. dat wij een laffe president hebben. Niemand wil geleid worden door een lafaard. Wij willen geleid worden door mensen die staan voor nationale eenheid en rust', aldus Castelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten