woensdag 9 januari 2019

Nieuwe BuZa-minister van Costa Rica is felle criticus van Venezolaanse regering

(Bron foto: Twitter)
Manuel Ventura is voormalig rechter bij Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens


Costa Rica heeft dinsdag 8 januari 2019 rechter Manuel Ventura aangewezen, een voormalige rechter bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens en een felle criticus van de Venezolaanse regering, als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken (BuZa). 

Ventura vervangt vicepresidente Epsy Campbell, die ontslag had genomen uit de functie. 'Ik zal een ambtenaar zijn die de waarden van ons buitenlands beleid, vrede, democratie, mensenrechten, milieu en ontwapening zal projecteren, en zal ook ingaan op de noodzaak van het hebben van uitstekende buitenlandse relaties', zei Ventura bij zijn aantreden.


De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken heeft zich onderscheiden door zijn kritiek op de regering van Nicolás Maduro en was de auteur van een rapport over misdaden tegen de menselijkheid in Venezuela dat diende als basis voor een aanklacht voor het Internationaal Strafhof (ICC).

Ventura zegt, dat hij een buitenlands beleid zal ontwikkelen dat gericht is op mensenrechten, migratie, buitenlandse handel en het versterken van de diplomatieke carrière, evenals op contingente kwesties zoals de crises in Nicaragua en Venezuela.

Hij diende van 2004 tot 2015 als rechter van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens en als minister-adviseur in Juridische Zaken van de ambassade van Costa Rica in Washington.

President Carlos Alvarado heeft dinsdag ook de benoeming aangekondigd van Juan Luis Bermúdez als minister van Menselijke Ontwikkeling en Sociale Inclusie (ministro de Desarrollo Humano e Inclusión Social), en Nancy Marín als minister van Communicatie (ministra de Comunicación), na het ontslag van de houders van die functies.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Epsy Campbell, nam ontslag op 11 december te midden van een controverse over de benoeming van een directeur en een plaatsvervangend directeur voor buitenlands beleid die niet de rang van ambassadeur hadden, zoals wettelijk vereist.

Campbell, de eerste Afro-vrouw die minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica was, blijft  vicepresidente van de regering van Alvarado.

(Suriname Mirror Reports/The Tico Times/La Nacion/Twitter)

Chaos bij tankstations in Mexico door nieuwe aanpak brandstofdiefstal

Bendes tappen illegaal benzine af 


Regering sluit aantal leidingen en raffinaderijen en laat brandstof in bewaakte tankwagens vervoeren


Een nieuwe aanpak van brandstofdiefstal heeft in Mexico gezorgd voor chaos bij tankstations. Auto’s en motoren staan op sommige plaatsen in lange rijen te wachten om benzine in te slaan. Sommige benzinepompen zijn vanwege een brandstoftekort gesloten.

De regering onder leiding van de linkse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft de distributie van brandstof in het land aangepast.


In de afgelopen jaren is het aantal geweldsincidenten bij pijpleidingen drastisch gestegen. Vanwege de lucratieve business proberen bendes illegaal benzine af te tappen en op de zwarte markt te verkopen, maar dat is niet zonder risico.

De regering besloot daarom een aantal leidingen en raffinaderijen te sluiten en de brandstof in bewaakte tankwagens te vervoeren. Die aanpak zorgt echter voor een tekort bij meerdere tankstations. Met jerrycans in de hand sloegen mensen aan het hamsteren.


Het staatsoliebedrijf Pemex liet weten dat pompstations zo snel mogelijk van brandstof worden voorzien.



(Suriname Mirror Reports/The Washington Post/De Telegraaf/La Republica/Twitter/oilprice.com)

Bouterse: ‘Wij zijn niet bezig Venezuela te verdedigen’

'Suriname houdt zich aan internationale afspraken en uitgangspunten'

Bolivia en Suriname staan alleen op continent in steun aan vriend Maduro...


President Desi Bouterse blijft, ondanks vele kritieken, doorgaan met het ondersteunen van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. 'Wij zijn niet bezig Venezuela te verdedigen. Wij zijn bezig ons internationaal standpunten, welke wij altijd hebben gehad, overeind te houden. Wij zijn geen pajong-waaiers die gaan buigen', zei het staatshoofd dinsdag op een persconferentie, aldus het Dagblad Suriname woensdag 9 januari 2019.

Een dozijn Latijns-Amerikaanse regeringen en Canada hebben een vernietigende berisping gegeven aan de Venezolaanse president Nicolas Maduro. De legitimiteit van zijn binnenkort te beginnen tweede termijn is daarbij in twijfel getrokken. De landen hebben hem aangespoord om de macht over te dragen wat als de enige weg wordt gezien naar het herstel van de democratie in het door de crisis gehavende Zuid-Amerikaans land.

Slechts twee landen in Zuid-Amerika erkennen openlijk de herverkiezing van Maduro: Suriname en Bolivia. De Surinaamse regering, een trouwe bondgenoot van Maduro, zal bij de inauguratie vertegenwoordigd zijn in de persoon van vicepresident Ashwin Adhin.

Volgens Bouterse moet Suriname zich houden aan internationale afspraken en uitgangspunten. Suriname blijft zich daarom inzetten om conflicten door dialoog en diplomatie op te lossen.

'Suriname houdt zich aan internationale afspraken en principes. Wij geloven niet in inmenging, maar vreedzame co-existentie. Achter deze principe staan wij nog steeds', aldus de president die de Amerika's als een zone van ‘peace’ typeerde.

Er zijn volgens hem mensen naar het land gestuurd om zaken met eigen ogen waar te nemen. Voor de Lima Group is Maduro niet middels een eerlijk proces herkozen, maar daar wil Bouterse niets van weten.

St. 8 december 1982: 'Bouterse maakt misbruik van persconferentie om pg te bekladden'

Voorzitter Sunil Oemrawsingh constateert decorumverlies bij de president


President Desi Bouterse heeft de reputatie van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday als lid van de rechterlijke macht proberen te vernietigen door hem te betichten als degene die de rechtsgang in het 8 decembermoordproces wilde stoppen. Dit zegt de Stichting 8 december 1982 woensdag 9 januari 2019 in een verklaring. 

'Voorzitter Sunil Oemrawsingh constateert decorumverlies bij de president op de dinsdag gehouden persconferentie. De pg heeft deze beschuldiging resoluut afgewezen. Overigens de geloofwaardigheid van de pg enerzijds en Bouterse anderzijds spreken voor zich, stelt de stichting. 

De verdachte Bouterse maakte misbruik van een presidentiële persconferentie om de pg te bekladden en daarmee de samenleving een rad voor de ogen te draaien. Volgens Bouterse zou het de pg zijn die het 8 december moordproces wilde stoppen door toepassing van artikel 148 van de grondwet. 

Het was juist de hoofdverdachte Bouterse, als president, die in juni 2016 gebruik wilde maken van artikel 148 van de Grondwet om in het belang van de staatsveiligheid de procureur-generaal bevelen te geven in het decemberstrafproces. De Krijgsraad ging overigens niet mee akkoord en legde de resolutie naast zich neer.

De president, ging in juli 2017 een stap verder waarbij het vertrouwen in de pg werd opgezegd, omdat het Openbaar Ministerie het bevel om het 8 decemberstrafproces stop te zetten, niet zou hebben uitgevoerd. Als reactie werd aan Bouterse meteen duidelijk gemaakt door de leden van het Openbaar Ministerie die hun grote verontwaardiging uitspraken over het besluit van de regering c.q. de president van Suriname, dat er scheiding der machten is in de republiek Suriname. Ze vroegen dan ook dat besluit te herzien ter voorkoming van verdere aantasting van de rechtsstaat. 

De nabestaanden hebben bij de bloemenhulde op 8 december jongstleden aangegeven, dat zulke en andere aanvallen op de rechtsgang en rechterlijke macht als geheel zullen blijven komen uit de hoek van de verdachten. De vastberadenheid van ons als volk en de rechterlijke macht in het bijzonder. mag niet aan wankelen worden gebracht anders is ons geliefd land 'verloren'.'

Bolivia dient klacht in bij VN tegen Brazilië wegens 'staatsracisme'

(Bron foto: Twitter)
Braziliaanse politicus: 'Bolivia wordt geleid door een communist, een indiaan'


De viceminister van Dekolonisatie van Bolivia, Felix Cardenas, heeft aangekondigd dat een klacht tegen Brazilië wegens staatsracisme bij de Verenigde Naties zal worden ingediend, vanwege de recente verklaringen van econoom Ricardo Amorim

De aankondiging komt nadat Amorim, die deel uitmaakt van de partij van president Jair Bolsonaro, zei: 'Wie houdt van de indianen, die naar Bolivia gaan, die behalve een communist is, nog steeds wordt geleid wordt door een indiaan'.

Cardenas is van mening dat de uitspraken van de Braziliaanse politicus kunnen worden aaangemerkt als staatsracisme, omdat het een gekozen Braziliaanse autoriteit is die verwijst naar een president van een ander land.


De functionaris legde uit, dat de klacht tegen Brazilië zal worden gedaan in de Universal Periodic Review die dit jaar wordt gehouden, waarin de lidstaten van de VN zaken beoordelen als mensenrechten en discriminatie.

'We gaan Brazilië veroordelen (...) voor het initiëren van een racistisch proces, vooral tegen Bolivia, maar niet alleen tegen Bolivia, maar tegen alle inheemse volkeren', vertelde hij de media.

Cardenas zei, dat dit commentaar van Amorim helaas niet het laatste geval van racisme uit Brazilië zal zijn, maar slechts het begin, want met Bolsonaro is 'racisme een staatsbeleid van Brazilië, van zijn president, van zijn regering'.

De viceminister gaf aan, dat de Braziliaanse staat in de VN de redenen moet uitleggen waarom het racistische acties ontwikkelt tegen andere landen en tegen de inheemse volkeren en LGBT-bevolking (Lesbisch, Gay, Biseksueel en Trans) van zijn eigen natie.

Ten slotte verklaarde hij, dat hij niet geïnteresseerd zou zijn als Amorim een ​​openbare verontschuldiging zou uiten.


(Suriname Mirror Reports/El Deber/Prensa Latina/La Razon/Twitter/YouTube

Venezuela wil dat Colombia verdachten mislukte drone-aanslag op president Maduro uitlevert

Colombia reageerde niet op een tiental eerder gedane verzoeken


De Venezolaanse regering zei dinsdag 8 januari 2019, dat het de druk op Colombia heeft opgevoerd om verdachten uit te leveren die betrokken zouden zijn geweest bij de mislukte drone moordaanslag op president Nicolas Maduro. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag twee mondelinge verzoeken te hebben gedaan aan zijn Colombiaanse collega, met het verzoek om uitlevering van burgers die betrokken waren bij de poging tot moord op 4 augustus 2018.

De laatste verzoeken 'brengen tot 14' het aantal verzoeken van Venezuela aan Colombia, zei het ministerie, eraan toevoegend dat 'er geen diplomatiek antwoord is ontvangen'.

Tijdens een buitenevenement op 4 augustus vorig jaar vlogen twee drones met explosieven dicht bij Maduro, die een toespraak hield, en tot ontploffing werden gebracht. Maduro was ongedeerd, maar verschillende leden van het leger hadden verwondingen opgelopen.

Maduro zei, dat uit onderzoek naar voren kwam dat het verband hield met Colombia en de Verenigde Staten, waar veel Venezolaanse ballingen wonen. Beide landen hebben links naar de drone-aanval verworpen.


(Suriname Mirror Reports/Xinhua/YouTube)

De leguaan is terug op Santiago-eiland in de Galapagos, Ecuador

Meer dan 1.400 landleguanen van North Seymour Island gehaald en op Santiago vrijgelaten



De laatste persoon die officieel een leguaan op het Santiago-eiland in de Galapagos zag, was Charles Darwin in 1835. Daarna werden de leguanen van het eiland geweerd en uitgewist door invasieve roofdieren zoals het wilde varken.

Maar nu, 184 jaar later, zijn de leguanen teruggekeerd, dankzij een initiatief van de autoriteit van het Galapagos Nationaal Park.


Meer dan 1.400 landleguanen, de wetenschappelijke naam Conolophus subcristatus, werden van het naburige North Seymour Island gehaald en tussen 3 en 4 januari op het eiland Santiago vrijgelaten.

Ze werden geïntroduceerd in de kustgebieden Puerto Nuevo en Bucanero, aldus de autoriteiten,  en hun ecosystemen lijken op hun voormalig leefgebied.

De nieuwe leguanen hoeven niet bang te zijn voor hun oude vijanden: het laatste wilde varken werd in 2000 uitgeroeid op het eiland Santiago als onderdeel van het project Isabela van de Galapagos Conservancy en het eiland was officieel varkens-vrij in 2004.

Op Twitter noemde Galápagos National Park directeur Jorge Carrión de herintroductie van de leguanen 'geweldig nieuws voor # Galápagos, voor #Ecuador en de wereld'.


Volgens de Galapagos Conservation Trust leed de landleguaanpopulatie van de archipel een aanzienlijke afname van de populatir na de introductie van soorten zoals katten, ratten en honden, evenals het roofzuchtige wilde varken. Deze soorten jagen op jonge leguanen en eieren - hoewel sommige katten gericht zijn op volwassen leguanen tot vier jaar oud, en concurreren ze ook met de leguanen om voedsel.

Het initiatief voor herintroductie, dat werd uitgevoerd naast de Massey University in Nieuw-Zeeland, werd ontwikkeld als reactie op de uitputting van vegetatie zoals de cactus op het eiland North Seymour waardoor de voedselbron van ongeveer 5.000 leguanen werd bedreigd.


Sommige leguanen zijn op North Seymour Island gebleven om te voorkomen dat de bestaande vegetatie in gevaar wordt gebracht. Galapagos ecosysteemdirecteur Danny Rueda legt uit: 'De landleguaan is een herbivoor die ecosystemen helpt door zaden te verspreiden en open gebieden vrij van vegetatie te houden.' 

De autoriteiten zullen de leguanen van het Santiago-eiland blijven volgen, waarbij ze bepalen of ze nesten maken en voldoende voedsel vinden. Ze zullen ook nieuwe soorten, zoals knaagdieren en mieren goed in de gaten houden, om te voorkomen dat ze de nesten van de leguanen verstoren.


(Suriname Mirror Reports/CNN/Twitter/Facebook/YouTube)

Human Rights Watch: Veiligheidsdiensten Venezuela maken zich schuldig aan martelingen

(Bron illustratie: Human Rights Watch)
Vernietigend rapport Human Rights Watch en Foro Penal onthult martelpraktijken


De autoriteiten van Venezuela hebben de afgelopen jaren tientallen militairen gevangengezet en laten martelen. Die militairen werden verdacht van samenzwering tegen het bewind van president Nicolas Maduro. Dat zeggen Human Rights Watch en de Venezolaanse mensenrechtenorganisatie Foro Penal vandaag, woensdag 9 januari 2019, in een gezamenlijk rapport. 

In sommige gevallen werden ook familieleden van de militairen mishandeld. Daarbij ging het volgens de twee organisaties om verwanten van militairen die onvindbaar bleken. Om de familieleden onder druk te zetten de verblijfplaats van de militairen te verraden werden de verwanten blootgesteld aan allerlei fysieke en psychologische martelingen. Het rapport komt voor de regering op een gevoelig moment.



Verscheidene landen uit de regio willen dat het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag een onderzoek instelt naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid. Venezuela’s buurlanden zijn de afgelopen jaren overspoeld door miljoenen mensen die voor de economische chaos en de onderdrukking onder Maduro uit hun land zijn gevlucht.

Maduro begint donderdag aan een tweede ambtstermijn, maar veel landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben al laten weten dat zij hem niet als rechtmatige president zullen erkennen. Volgens hen hebben de autoriteiten op grote schaal fraude gepleegd bij de verkiezingen. De verpauperde bevolking werd volgens hen in feite met voedselhulp omgekocht om voor Maduro te stemmen: met de elektronische kaart die recht geeft op dergelijke hulp, konden de mensen ook hun stem uitbrengen.

Het rapport van de twee mensenrechtenorganisaties laat zien dat de autoriteiten zich zorgen maken over de loyaliteit van de militairen, nu de economie steeds verder instort.


Onder het socialistische bewind van Maduro en zijn voorganger Hugo Chavez is het land aan de grond geraakt. De geldontwaarding heeft catastrofale vormen aangenomen, terwijl er steeds nijpender tekorten aan voedsel en geneesmiddelen zijn ontstaan.

In hun rapport sommen Human Rights Watch en Foro Penal 32 gevallen op waarin militairen door de veiligheidsdienst Sebin (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional) en de militaire inlichtingendienst DGCIM (Dirección General de Contrainteligencia Militar) werden opgepakt en vervolgens werden onderworpen aan martelingen door hun keel dicht te knijpen, hen stroomstoten toe te dienen en in elkaar te slaan. Ook werden ze met executies bedreigd.

De partner van een militair die verdacht werd van samenzwering tegen het bewind werd vorig jaar mei zo zwaar mishandeld dat hij zijn gehoor verloor in zijn rechteroor. Veiligheidsagenten zouden bij anderen ook de voetzolen hebben bewerkt met scheermesjes.

Volgens de twee organisaties werden ook veel tijdens straatprotesten in 2014 en 2017 opgepakte burgers onderworpen aan onmenselijke en vernederende behandeling. In sommige gevallen kwam het zelfs op pure marteling neer. Volgens de Verenigde Naties zijn nu al drie miljoen mensen uit Venezuela gevlucht om te ontkomen aan de misère in het land. Zeker een miljoen Venezolanen hebben hun toevlucht gezocht in Colombia. Daarna volgt Peru met een half miljoen vluchtelingen en Ecuador met bijna een half miljoen.

(Suriname Mirror Reports/Miami Herald/El Nuevo Herald/Volkskrant/Human Rights Watch/YouTube/Twitter)

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday weerspreekt beweringen Bouterse

'Inzet artikel 148 Grondwet om 8 december- strafproces te beëindigen niet mijn idee'


Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday weerspreekt beweringen van president Desi Bouterse dat hij de bedenker is van het inzetten van artikel 148 van de Grondwet om het 8 decemberstrafproces te beëindigen. Hij zei vanochtend, woensdag 9 januari 2019, op Radio ABC dat het idee niet door hem is bedacht, zo meldt Starnieuws.

Bouterse heeft op een persconferentie gisteren beweerd dat de pg hem had gezegd, dat het proces nu moet worden beëindigd door inzet van artikel 148. Daarna zou de pg de andere kant hebben gekozen. Op grond hiervan had de regering het vertrouwen in hem opgezegd op 9 juli 2017.

Bouterse verwijt de pg, dat hij de auditeur-militair niet heeft teruggefloten, die verder wilde gaan met het strafproces. Vier dagen nadat de resolutie, waarin het vertrouwen in de pg was opgezegd, heeft de president deze - na alle ophef die er in de samenleving was ontstaan -, ingetrokken.

De president stelde op de persconferentie gisteren, dat hij geen respect heeft voor de pg. De pg blijft erbij, dat hij niet degene is die de president heeft geadviseerd over artikel 148. Hij verwijst naar de publicaties uit die periode.

Op de vraag of hij nu niet weer een ontslagbrief kan krijgen nu, zegt Baidjnath Panday dat hij niet zal anticiperen op wat er kan komen. 'Alles is mogelijk.'

Twee belangrijke onderdelen Isla-raffinaderij Curaçao worden weer in bedrijf gesteld

'Isla zal er alles aan doen om overlast voor gemeenschap tot een minimum te beperken'


Twee belangrijke onderdelen van de Isla-raffinaderij worden dezer dagen weer in bedrijf gesteld. De opstart duurt enkele dagen en daarmee langer dan normaal, zo laat de communicatieafdeling van Refineria Isla Curaçao in een communiqué weten (zie onderaan), ‘aangezien ze lang inactief zijn geweest’, aldus vandaag, woensdag 9 januari 2019, het Antilliaans Dagblad

Het betreft de plants crude distiller CD-2A en de thermal cracker TC-1A. Beide produceren nafta, diesel en stookolie. Isla zal er tijdens de opstart alles aan doen om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en de overlast voor de gemeenschap tot een minimum te beperken. Aldus de mededeling.

'Refineria Isla bedankt alle werknemers van CRU (Curaçao Refinery Utilities) en aannemers die gedurende de afgelopen weken grote inspanningen hebben geleverd om CRU in staat te stellen de raffinaderij weer te voorzien van voldoende nutsproducten', schrijft Isla.


Dit is indirect een boodschap richting overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), verantwoordelijk voor CRU. Tot voor kort werd nog door Isla en RdK gesteggeld over CRU. De Isla-raffinaderij beweerde voldoende ruwe olie te hebben, maar niet te kunnen beginnen met het opstarten van de installaties omdat volgens woordvoerder Earl Balborda de levering van utiliteiten door CRU nog altijd tekortschoot. Dat was in tegenspraak met wat Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van RdK, tegenover het Antilliaans Dagblad verklaarde. Volgens De Lannoy verliep het opstarten van de ketels van CRU goed. 'Hier en daar wat probleempjes, maar genoeg stoom, elektra, lucht en koelwater om te voldoen aan wat Isla nodig heeft', zei hij vorige week.


Refineria Isla ta pone dos planta bèk den produkshon

Despues di tabata pará pa un bon parti di 2018, e siman aki Refineria Isla lo kuminsá pone dos planta bèk den produkshon.

Spesifikamente lo pone e planta CD-2A (Crude Distiller) i siguidamente e planta TC-1A (Thermal Cracker) den produkshon. Ambos planta ta produsí nafta, gasoil i fueloil.

E proseso pa pone e plantanan bèk den produkshon stabil lo dura algun dia. Esaki ta mas largu ku normal debí ku e plantanan tabata pará pa un periodo largu.

Refineria Isla ta yama danki na tur trahadó di CRU i kontratistanan ku durante di e último simannan a hasi un esfuerso grandi pa pone CRU den kondishon pa por suminstrá Refineria Isla ku sufisiente utilidat atrobe.

Durante e proseso pa pone e plantanan bèk den produkshon, Refineria Isla lo tuma tur medida pa garantisá un proseso efisiente i minimalisá kualkier molèster ku e prosesonan aki eventualmente por kousa pa komunidat.

Departamentu di Relashon Públiko
Refineria Isla Curaçao B.V.

Medewerkster Huize Prinses Margriet verdacht van verduisteren fors bedrag aan huurpenningen

(Bron foto: Facebook)
Naast verduistering zouden bewoners via social media jammeren over diverse 'misstanden'


De directie van Huize Prinses Margriet heeft vrijdag een ontslagaanvraag bij het ministerie van Arbeid ingediend voor een medewerkster die huurpenningen van bewoners achterover heeft gedrukt. Zorgcoördinatrice T.S. blijkt naar verluidt bij afwezigheid van directrice Letithia Wasberg een fors bedrag te hebben verduisterd. Het betrof huurgelden van bewoners die contant hun verplichtingen nakomen.

De diefstal is in de tweede helft van het afgelopen jaar gepleegd toen de directrice zich voor een begrafenis in het buitenland bevond en S. als plaatsvervangster had achtergelaten. Directrice Wasberg bevestigt de verduistering en de ontslagaanvraag vandaag, woensdag 9 januari 2019, in de Ware Tijd, maar wenst de hoogte van het bedrag niet te noemen.

'De mevrouw die mij moest vervangen heeft huur ontvangen van verschillende bewoners en de gelden niet afgedragen aan de financiële administratie. Zij heeft de huurders wel kwitanties gegeven. Intussen heeft ze een schuldbekentenis getekend', zegt Wasberg.

De medewerkster is hangende de afhandeling van de ontslagaanvraag op non-actief gesteld. S. heeft verklaard, dat ze in financiële nood verkeerde en daarom het geld heeft achtergehouden. Zij zou dit afdragen voordat de directrice terug was gekeerd, maar Wasberg kwam eerder dan verwacht huiswaarts.

Intussen circuleren berichten op social media van vermoedelijk ontevreden bewoners van het bejaardentehuis. Daarin uiten ze hun ongenoegen over de situatie en vermeende misstanden die er al jaren zouden plaatsvinden. Onder andere wordt gerept over achterstallig onderhoud aan de woningen en appartementen, diefstal van sieraden van bewoners door personeel, diefstal van levensmiddelen en misbruik van middelen zoals bedrijfsauto's voor privédoeleinden. Voorts zou de op non-actief gestelde zorgcoördinatrice personeelsleden van het tehuis hebben ingezet in haar privé-thuiszorgactiviteiten.

Ook Wasberg heeft de berichten onder ogen gekregen. 'Ik werk hier al twaalf jaar en heb nog nooit gehoord dat sieraden van bewoners zijn gestolen', zegt ze. De aantijgingen berusten volgens haar niet op waarheid. Zij vermoedt dat een bewoonster, die boos is dat de huurtarieven zijn verhoogd, de negatieve informatie verspreid.

Wasberg merkt op dat het seniorentehuis geen winstobject is en dat de afgelopen jaren regelmatig de huurprijzen noodgedwongen zijn verhoogd. Ook het afgelopen jaar nam de kerkraad van de organisatie het besluit om de huurpenningen te verhogen. Van de 173 bewoners was volgens de directeur een groepje van ongeveer vijftien personen het oneens met de aanpassing van de huurprijzen.

Gajadien (VHP): 'Monetaire autoriteiten geven een ander beeld dan de werkelijkheid'

'De economie wordt geteisterd met de hoge schuldenlast en hoge rentebetalingen'


Het Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) ziet slechts geruststellingen van monetaire autoriteiten geen verbetering brengen in de economische bedrijvigheid van het land. De recente informatie vanuit de governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie, en de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, geven een ander beeld dan de werkelijkheid, waardoor het wantrouwen nog sterker wordt over het gevoerde beleid, stelt Gajadien vandaag, woensdag 9 januari 2019, op Starnieuws. 

'Recente stijging van de marginale monetaire reserves geeft nog geen garantie voor verbetering van de financiële positie, ondanks de toename van de export, voornamelijk goud. Daartegen heeft de terugbetaling van Staatsolies aandeel uit de Staatsobligatie van meer dan $ 300 miljoen ook geen verbetering gebracht', meent de politicus.

Het slecht gevoerde beleid gaat zich in de economie wreken, omdat tot nu toe geen reserveringen gemaakt worden voor de terugbetaling van de $ 550 miljoen in één keer in 2026. Verder zijn er ook nog geen reserveringen gemaakt worden voor het Spaar- en Stabilisatie fonds, voert Gajadien aan.

De VHP'er stelt, dat ondanks de toename van de exportinkomsten, de economie geteisterd wordt met de hoge schuldenlast en hoge rentebetalingen. Banken, maar ook de Centrale Bank, kunnen niet voorzien in contante valuta voor het publiek, maar voornamelijk het bedrijfsleven. 'Natuurlijk ben ik een voorstander van stimulering van het girale verkeer, maar het vertrouwen mag nimmer geschaad worden door niet te kunnen voorzien in contanten zover dat nodig is. Hierdoor zullen vanwege verdere speculaties de druk op de wisselkoers alleen maar toenemen', zegt Gajadien.

Voor de Amerikaanse dollar moet al Srd 8 worden neergeteld.

Gajadien ziet dat met het ophopen van slecht management door de monetaire autoriteiten, het publiek nu de tol betaalt hiervoor. 'Ware het zo dat wij goede zaken konden doen met correspondentiebanken in het buitenland met goed beleid binnen onze bankensector, dan hadden wij deze problemen veel minder vandaag. Ook de slechte overheidshuishouding, welke zorgt voor creatie van overtollige gelden waar tegenover geen of weinig prestaties zijn, vanwege inefficiënties en corruptie, remt de economische bedrijvigheid. Deze regering zoekt heil in het verder lenen in dit jaar om economische bedrijvigheid te stimuleren, terwijl geen rekening wordt gehouden met de terugbetaalcapaciteit van ons land.'

De politicus ziet geen verbetering van structurele aard komen in deze situatie zolang er geen beleidsombuiging komt. 'Dat is ook de motivatie van ons om hard te werken en het volk te overtuigen dat het land gered moet worden', stelt Gajadien.

Nisha Kurban-Baboe wordt vrijdag 11 januari in Nickerie beëdigd als districtscommissaris

Kurban-Baboe is vier jaar ambassadrice van Suriname in Guyana geweest


Nisha Kurban-Baboe zal als alles volgens planning verloopt, vrijdag in Nickerie worden beëdigd als districtscommissaris. Starnieuws bericht vandaag, woensdag 9 januari 2019, vernomen te hebben, dat president Desi Bouterse haar zal beëdigen. De voorbereidingen hiertoe worden reeds getroffen. 

Sinds vorig jaar is er sprake van dat Wedprekash Joeloemsingh zal worden vervangen in Nickerie.

Kurban-Baboe heeft stage gelopen bij het commissariaat om zich in te werken. Kurban-Baboe werd in februari 2013 ambassadrice van Suriname in Guyana. Zij heeft Suriname vier jaar vertegenwoordigd in het buurland en keerde in augustus 2017 terug.

'Subsidies op stroom, water, gas en vuilophaal zullen in tijd worden afgebouwd'

Binnenkort 'energievergadering' van regering, Assemblee, coalitie en top Staatsolie en EBS 

Vergadering heeft op agenda conceptvoorstellen voor prijsbepaling en subsidiemodellen


De subsidies op stroom, water, gas en vuilophaal blijven nu nog gehandhaafd, maar zullen in tijd worden afgebouwd, zei president Desi Bouterse dinsdag tijdens een persconferentie in het presidentieel paleis. Hij noemde echter geen termijn. Het staatshoofd sprak van een enorme opgave om de Afobakadam dit jaar over te nemen. 

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt vandaag, woensdag 9 januari 2019, in een reactie in de Ware Tijd, dat dit onvermijdelijk is. Er komt spoedig een 'energievergadering' waarin regering, Assemblee, coalitie en de top van Staatsolie en EBS zullen praten over conceptvoorstellen voor de prijsbepaling en subsidiemodellen. De voorstellen liggen volgens Dodson reeds bij het Kabinet van de President, maar de politieke besluiten moeten nog genomen worden. Deze hebben te maken met het vaststellen van de prijs en de doorberekening aan de klant.

'We kunnen de subsidies niet langer betalen. We komen niet meer uit.' De subsidie op gas en elektra bedraagt jaarlijks Srd 2 miljard, die op water rond de Srd 100.000. Elektriciteit en water worden nu voor iedereen gesubsidieerd en de aanpassing zal over de gehele linie worden doorgevoerd. Er zal worden uitgerekend wat een kilowattuur aan stroom in Suriname hoort te kosten - volgens de minister voor het eerst.

De mogelijkheid van subjectsubsidie, dus subsidie aan individuele personen, zal worden bekeken. Dat is naar zeggen van de bewindsman goedkoper. Allereerst zal worden gedacht aan sociale en sportinstellingen. 'Je kan onmogelijk vasthouden aan subsidie. We moeten het met elkaar eens worden in welke fase de subsidie zal worden afgebouwd, al zal het bepaalde groepen pijn doen.' Dodson verwacht dat na verhoging van de tarieven mensen gebruik zullen maken van alternatieven.

Bouterse, voorzitter van de NDP, heeft geen bezwaar tegen een derde termijn als president

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'Democratie is goed, maar het volk weet niet altijd alles'...


Desi Bouterse, voorzitter van de NDP, ziet een derde termijn als president wel zitten,  maar de beslissing laat hij aan het volk over. 'Indien het Surinaamse volk nog steeds vertrouwen heeft in deze volkspresident, dan gaan we het serieus moeten overwegen', zei hij gisteren tijdens een persconferentie waarin hij dieper zou ingaan op zijn nieuwjaarstoespraak. 

Aan het begin van de persconferentie liet hij doorschemeren langer aan te willen zitten, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 9 januari 2019. De successen van de afgelopen jaren, en de verwachte resultaten zoals in de nieuwjaarsrede zijn aangehaald, zijn daar goede redenen voor, gaf Bouterse aan.

'Het is een goede zaak als de gemeenschap je rapportcijfer kan opmaken van hoe je het volgende jaar ingaat. En natuurlijk staan we voor 2020. Normaal zou ik zeggen dat ik wil overgaan. Maar, in dit geval zou ik hard me best blijven doen om te blijven zitten in deze klas. En als er hard gewerkt wordt, geloof ik dat we er met z’n allen zullen komen.'

Maar, in de NDP hebben zich heel wat misstanden en onenigheid gemanifesteerd tijdens de interne bestuursverkiezingen. Dat is ook de reden geweest om een massabijeenkomst aan het eind van vorig jaar af te blazen. Bouterse heeft de leden vaak gewaarschuwd, dat de NDP alleen van binnenuit verzwakt zou kunnen worden en heeft net zo vaak opgeroepen de gelederen te sluiten. Hij geeft toe dat er bepaalde zaken zijn binnengeslopen, maar dat hij ook door deze 'storm komt die voor kleine partijen dodelijk kan zijn'.

Bouterse heeft twee zware operaties achter de rug, maar hij hoopt fit genoeg te zijn voor de verkiezingen van 2020. Hij wil echter ook voorkomen om in zijn eigen vet gebakken te worden. 'Een aantal jaren geleden heb ik tot de grote sabhapati Lachmon gezegd dat hij tomaten moet gaan planten. Dus ik wil voorkomen dat men hetzelfde aan mij zegt. Wel terecht, want we kijken aan tegen de 74, als God dat goed vindt.'

Hij gaat daarom in 'volksbelang, anderen met voldoende capaciteit de ruimte geven om zaken te trekken'.

Democratie is goed, maar het volk weet niet altijd alles, stelde Bouterse. 'Democratie moeten we niet alleen met de mond bedrijven, dat betekent dat we tegemoet komen aan wat ons volk zegt, dat zijn de algemene uitgangspunten. Maar, het is natuurlijk wel zo, dat wanneer er vanuit een bepaalde hoek zaken worden gedaan die absoluut, fundamenteel deze bevolking zullen schaden, en ik weet dat u daar aan meewerkt, dan is vanuit dezelfde verantwoordelijkheid wel geboden om ietwat anders te kijken want het volk weet ook niet altijd alles.'

Schuttevaer - Cocaïnevangst in Paramaribo


De ruim 2.300 kilo cocaïne was bestemd voor Frankrijk, via Guadeloupe

Naast ondernemer Oemrawsingh van Nivash rijst is een inklaarder aangehouden


De ruim 2.300 kilo cocaïne die gisteren op de Jules Sedney haven werr onderschept, zou via Guadeloupe naar Frankrijk worden verscheept. Dat bericht Starnieuws vandaag, woensdag 9 januari 2019. De acht containers stonden al klaar om verscheept te worden toen de cocaïne ontdekt werd door de Port Control Unit dat met steun van het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de Verenigde Naties (UNODC) is opgezet. 

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat tot nu toe twee containers zijn onderzocht. Vandaag zal doorgegaan worden met het onderzoek van de overige containers.

De rijst is afkomstig van Nivash rijstpellerij. Ondernemer Nitender Oemrawsingh van Nivash rijst is aangehouden door het Arrestatieteam in Nickerie.

 Een ander rijstbedrijf uit Nickerie, waarvan de containers zijn, is eveneens in beeld gebracht. De containers waren gescreend door de douane en al verzegeld. Het is duidelijk dat veel meer personen betrokken zijn bij deze zaak.

Een inklaarder is eveneens aangehouden. De politie heeft tot nu toe geen informatie over deze zaak verstrekt, omdat nog niet alle containers zijn onderzocht.

'Ze willen Bouterse een proces aan zijn broek smeren'

Tijdens persconferentie speelt hoofdverdachte 8 decemberproces weer de vermoorde onschuld


- 'Het land heeft een scenario gedraaid' - 'Er moeten dingen zijn om die man te veroordelen en ze trekken alles open'
- 'Pater Toon vertelde op 8 december halve waarheden en leugens'


President Desi Bouterse maakt zich ogenschijnlijk niet echt druk om het 8 decemberstrafproces waarin hij de hoofdverdachte is. Het Openbaar Ministerie zal in de komende maanden vonnis uitspreken in de strafzaak. Tegen Bouterse is 20 jaar gevangenisstraf geëist. 'Het politiek gedeelte van dit proces is heel duidelijk. Ze willen Bouterse een proces aan zijn broek smeren. Men wil hem straffen', zei hij dinsdag 8 januari 2019 tijdens een persconferentie waar hij zijn nieuwjaarstoespraak heeft toegelicht, maar Starnieuws bericht in een eerste artikel over de persconferentie slechts over de standaard retoriek van Bouterse als slachtoffer over het 8 decemberproces en niet over de nieuwjaarstoespraak.

Zonder een naam te noemen, zei Bouterse, dat 'het land een scenario heeft gedraaid'. Hij stelde, dat het 'zogenaamd' onderzoek van 'deze club' 23 jaar geleden is begonnen. Zoals de president reageert op het 8 decemberstrafproces is het alsof er een hele hetze tegen hem is opgezet. 'Er moeten dingen zijn om die man te veroordelen. En ze trekken alles open.' 

Hij refereerde ook naar kroongetuige Ruben Roozendal, 'dan a man kir’ en srefi.' Over pater Toon zei hij, dat die op 8 december halve waarheden en leugens vertelde. 'Gewoon ye knap e ley…. Den man e drai den poku dan den dansi.' In eenzelfde adem vertelde president Bouterse dat procureur-generaal (pg) Roy Baijdnath Panday hem had gezegd, dat het proces nu moeten worden beëindigd. De pg zou het staatshoofd hebben gewezen welk artikel Bouterse moest gebruiken om uit het proces te geraken. Daarna zou de pg de andere kant hebben gekozen. 'En als ik dan het vertrouwen in die man opzeg…'

President Bouterse had op 9 juli 2017 het vertrouwen in de pg opgezegd. Directe aanleiding was dat het Openbaar Ministerie (OM) het bevel op basis van artikel 148 van de Grondwet om het 8 decemberstrafproces onmiddellijk te beëindigen, niet had uitgevoerd. Zowel de Krijgsraad als het Hof van Justitie hadden de opdracht van de regering aan de pg naast zich gezet en heeft auditeur-militair Roy Elgin zijn requisitoir gehouden.

Bouterse heeft de pg verweten dat hij de auditeur-militair niet had teruggefloten. Eerder had Bouterse op een vergadering in NDP-partijcentrum Ocer gezegd dat de eis van het OM eenieder had verrast. De pg had de optie om zelf te bedanken. Vier dagen nadat de resolutie waarin het vertrouwen in de pg was opgezegd was uitgegeven, heeft de president deze na alle ophef die er in de samenleving was ontstaan, ingetrokken. Alles draait volgens het staatshoofd om 'hoe moet je deze vent nou verslaan'. Hij zegt, dat bij elke verkiezing het 8 december-verhaal erbij wordt gehaald. 'En toch heeft men mij zien winnen in 2010 en weer in 2015.'