De laatste persoon die officieel een leguaan op het Santiago-eiland in de Galapagos zag, was Charles Darwin in 1835. Daarna werden de leguanen van het eiland geweerd en uitgewist door invasieve roofdieren zoals het wilde varken.
Maar nu, 184 jaar later, zijn de leguanen teruggekeerd, dankzij een initiatief van de autoriteit van het Galapagos Nationaal Park.
Meer dan 1.400 landleguanen, de wetenschappelijke naam Conolophus subcristatus, werden van het naburige North Seymour Island gehaald en tussen 3 en 4 januari op het eiland Santiago vrijgelaten.
Ze werden geïntroduceerd in de kustgebieden Puerto Nuevo en Bucanero, aldus de autoriteiten, en hun ecosystemen lijken op hun voormalig leefgebied.
De nieuwe leguanen hoeven niet bang te zijn voor hun oude vijanden: het laatste wilde varken werd in 2000 uitgeroeid op het eiland Santiago als onderdeel van het project Isabela van de Galapagos Conservancy en het eiland was officieel varkens-vrij in 2004.
Op Twitter noemde Galápagos National Park directeur Jorge Carrión de herintroductie van de leguanen 'geweldig nieuws voor # Galápagos, voor #Ecuador en de wereld'.
Un gran noticia para #Galápagos, para el #Ecuador y el mundo.— Jorge Carrión Tacuri (@JcarrionTacuri) January 7, 2019
Gracias a nuestros aliados estratégicos @NoExtinctions#AcciónGuardaparque 👇 https://t.co/d5ULZJSmAb
Volgens de Galapagos Conservation Trust leed de landleguaanpopulatie van de archipel een aanzienlijke afname van de populatir na de introductie van soorten zoals katten, ratten en honden, evenals het roofzuchtige wilde varken. Deze soorten jagen op jonge leguanen en eieren - hoewel sommige katten gericht zijn op volwassen leguanen tot vier jaar oud, en concurreren ze ook met de leguanen om voedsel.
Het initiatief voor herintroductie, dat werd uitgevoerd naast de Massey University in Nieuw-Zeeland, werd ontwikkeld als reactie op de uitputting van vegetatie zoals de cactus op het eiland North Seymour waardoor de voedselbron van ongeveer 5.000 leguanen werd bedreigd.
Sommige leguanen zijn op North Seymour Island gebleven om te voorkomen dat de bestaande vegetatie in gevaar wordt gebracht. Galapagos ecosysteemdirecteur Danny Rueda legt uit: 'De landleguaan is een herbivoor die ecosystemen helpt door zaden te verspreiden en open gebieden vrij van vegetatie te houden.'
De autoriteiten zullen de leguanen van het Santiago-eiland blijven volgen, waarbij ze bepalen of ze nesten maken en voldoende voedsel vinden. Ze zullen ook nieuwe soorten, zoals knaagdieren en mieren goed in de gaten houden, om te voorkomen dat ze de nesten van de leguanen verstoren.
(Suriname Mirror Reports/CNN/Twitter/Facebook/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten