woensdag 9 januari 2019

Bolivia dient klacht in bij VN tegen Brazilië wegens 'staatsracisme'

(Bron foto: Twitter)
Braziliaanse politicus: 'Bolivia wordt geleid door een communist, een indiaan'


De viceminister van Dekolonisatie van Bolivia, Felix Cardenas, heeft aangekondigd dat een klacht tegen Brazilië wegens staatsracisme bij de Verenigde Naties zal worden ingediend, vanwege de recente verklaringen van econoom Ricardo Amorim

De aankondiging komt nadat Amorim, die deel uitmaakt van de partij van president Jair Bolsonaro, zei: 'Wie houdt van de indianen, die naar Bolivia gaan, die behalve een communist is, nog steeds wordt geleid wordt door een indiaan'.

Cardenas is van mening dat de uitspraken van de Braziliaanse politicus kunnen worden aaangemerkt als staatsracisme, omdat het een gekozen Braziliaanse autoriteit is die verwijst naar een president van een ander land.


De functionaris legde uit, dat de klacht tegen Brazilië zal worden gedaan in de Universal Periodic Review die dit jaar wordt gehouden, waarin de lidstaten van de VN zaken beoordelen als mensenrechten en discriminatie.

'We gaan Brazilië veroordelen (...) voor het initiëren van een racistisch proces, vooral tegen Bolivia, maar niet alleen tegen Bolivia, maar tegen alle inheemse volkeren', vertelde hij de media.

Cardenas zei, dat dit commentaar van Amorim helaas niet het laatste geval van racisme uit Brazilië zal zijn, maar slechts het begin, want met Bolsonaro is 'racisme een staatsbeleid van Brazilië, van zijn president, van zijn regering'.

De viceminister gaf aan, dat de Braziliaanse staat in de VN de redenen moet uitleggen waarom het racistische acties ontwikkelt tegen andere landen en tegen de inheemse volkeren en LGBT-bevolking (Lesbisch, Gay, Biseksueel en Trans) van zijn eigen natie.

Ten slotte verklaarde hij, dat hij niet geïnteresseerd zou zijn als Amorim een ​​openbare verontschuldiging zou uiten.


(Suriname Mirror Reports/El Deber/Prensa Latina/La Razon/Twitter/YouTube

Geen opmerkingen:

Een reactie posten