woensdag 9 januari 2019

Bouterse: ‘Wij zijn niet bezig Venezuela te verdedigen’

'Suriname houdt zich aan internationale afspraken en uitgangspunten'

Bolivia en Suriname staan alleen op continent in steun aan vriend Maduro...


President Desi Bouterse blijft, ondanks vele kritieken, doorgaan met het ondersteunen van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. 'Wij zijn niet bezig Venezuela te verdedigen. Wij zijn bezig ons internationaal standpunten, welke wij altijd hebben gehad, overeind te houden. Wij zijn geen pajong-waaiers die gaan buigen', zei het staatshoofd dinsdag op een persconferentie, aldus het Dagblad Suriname woensdag 9 januari 2019.

Een dozijn Latijns-Amerikaanse regeringen en Canada hebben een vernietigende berisping gegeven aan de Venezolaanse president Nicolas Maduro. De legitimiteit van zijn binnenkort te beginnen tweede termijn is daarbij in twijfel getrokken. De landen hebben hem aangespoord om de macht over te dragen wat als de enige weg wordt gezien naar het herstel van de democratie in het door de crisis gehavende Zuid-Amerikaans land.

Slechts twee landen in Zuid-Amerika erkennen openlijk de herverkiezing van Maduro: Suriname en Bolivia. De Surinaamse regering, een trouwe bondgenoot van Maduro, zal bij de inauguratie vertegenwoordigd zijn in de persoon van vicepresident Ashwin Adhin.

Volgens Bouterse moet Suriname zich houden aan internationale afspraken en uitgangspunten. Suriname blijft zich daarom inzetten om conflicten door dialoog en diplomatie op te lossen.

'Suriname houdt zich aan internationale afspraken en principes. Wij geloven niet in inmenging, maar vreedzame co-existentie. Achter deze principe staan wij nog steeds', aldus de president die de Amerika's als een zone van ‘peace’ typeerde.

Er zijn volgens hem mensen naar het land gestuurd om zaken met eigen ogen waar te nemen. Voor de Lima Group is Maduro niet middels een eerlijk proces herkozen, maar daar wil Bouterse niets van weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten