dinsdag 29 oktober 2019

Tropenbos Suriname slaat te laat alarm: scalians op Marowijnerivier.....

(Bron foto's: Hurleurs-de-Guyane, mei 2016)
Scalians al zeker vier jaar actief op Surinamerivier....


Behalve dat scalians in het Brokopondostuwmeer actief op zoek zijn naar goud, blijken ze ook te opereren in het Marowijnegebied en op de Marowijnerivier. Onderzoekers van Tropenbos Suriname hebben in die regio ten minste tien scalians gelokaliseerd, zo bericht de Ware Tijd maandag 28 oktober 2019. 

Voor onderzoeker en directeur van Tropenbos Suriname Rudi van Kanten is dit tegen alle goede voornemens in van Suriname om op een juiste, aangepaste en effectieve manier - zogenoemde climate smart - om te gaan met de natuur en daarmee de effecten van klimaatveranderingen tegen te gaan.

Februari 2016
Hij vraagt zich af hoe vergunningen kunnen worden verstrekt voor activiteiten van deze drijvende platforms in het Marowijnegebied. De scalians brengen niet alleen schade toe aan het milieu, maar ook aan de lokale gemeenschappen. De platforms werken volgens Van Kanten rigoureuzer dan elders in het land. Er wordt niet slechts in de rivier naar goud gezocht. Met zwaar materieel worden bomen langs de kust verwijderd en de oever uitgegraven. Hierdoor wordt het voor de scalians gemakkelijker gemaakt om met onder meer zuiginstallaties te zoeken naar goud.

'Dit is compleet tegen de Boswet die voorschrijft dat bomen die op een afstand van vijftig meter langs de oever liggen niet gekapt mogen worden. Daarnaast worden het gebied en de rivier ernstig vervuild. Hierdoor is het water waarvan de plaatselijke gemeenschappen afhankelijk zijn, haast niet meer te gebruiken, zeker wanneer er met chemicaliën als kwik en cyanide wordt gewerkt.'

Verder wordt de kust totaal ontwricht en worden waterwegen beschadigd en vernietigd, wat weer effect heeft op de lokale landbouw in die gebieden.

De onderzoeker wijst er op dat Suriname juist bezig is te werken aan zijn 'Nationally Determined Contributions', een nationaal plan dat landen moeten opstellen als ze het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 hebben getekend. Landen hebben zich ertoe verplicht om in dit plan zelf aan te geven welke adaptatie- en mitigatiemaatregelen zij zullen nemen om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Die maatregelen zijn bedoeld om het hoofddoel van dat akkoord, namelijk vermindering van het opwarmen van de aarde, te verwezenlijken. Suriname gaat zich op vier punten concentreren: energie, bosbouw , landbouw en transport.

'Een heel goede zaak, maar dan moet je ook de daad bij het woord voegen, climate smart werken en op een juiste wijze omgaan met je natuurlijke hulpbronnen', zegt Van Kanten. 'Suriname is gezegend met veel water, maar wat baat het als we het op deze manier vervuilen?', vraagt de onderzoeker.

Maar, Van Kanten slaat te laat alarm. Scalians zijn al zeker twee jaar actief op de Marowijnerivier en daar is over gepubliceerd. Maar, enige actie tegen de goudpontons blijft uit....

Lees:
https://suriname-mirror.blogspot.com/2017/10/scalian-al-zeker-zes-maanden-ongestoord.html
https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/08/klap-in-het-gezicht-van-surinaams.html

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten