dinsdag 29 oktober 2019

Dolfijnen in de Amazone vertonen alarmerende niveaus van kwik

'Kwik kan tot 100 jaar in de voedselketen blijven, het is een groot probleem'

(Bron foto: ABC.es)

De roze dolfijnen (Inia geoffrensis) in de Amazone vertonen alarmerende niveaus van besmetting, voornamelijk vanwege illegaal goudwinning, zeggen natuurbeschermers. Onderzoekers meten de besmettingsniveaus in 46 van deze grote zoetwaterdieren die bekend staan ​​om hun lange, flesachtige snuiten, in grote bassins van Brazilië, Bolivia, Colombia en Peru. 

Ze hadden allemaal een zekere mate van kwikverontreiniging en in meer dan de helft was het niveau hoog, zei Marcelo Oliveira van de Braziliaanse tak van het World Wide Fund for Nature, een van de verschillende non-gouvernementele organisaties die de studie uitvoerden.


De studie concludeert, dat illegale goudwinning, waarbij kwik wordt gebruikt om het edelmetaal te scheiden van andere mineralen, een reële bedreiging vormt, vooral in de rivier de Orinoco die door Colombia en Venezuela stroomt. Maar goudwinnen is niet het enige probleem, zei Oliveira.

'Kwik bestaat van nature in de Amazone, maar verspreidt zich door het water vanwege ontbossing en bosbranden en glijdt in de voedselketens van dolfijnen en vissen', zei Oliveira.

Hoge niveaus van kwik in rivierdolfijnen vormen ook een ernstige bedreiging voor bijna 20 miljoen mensen die in het Amazonegebied wonen en uiteindelijk vervuilde vis eten. 'Kwik kan tot 100 jaar in de voedselketen blijven. Het is een groot probleem', aldus Oliveira.

(Suriname Mirror/ABC/MercoPress/Phys.org/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten