Ontevreden Berg en Dalers houden vast aan hun standpunt, dat zij de rechtmatige eigenaar zijn van de plantage en willen daarom alles in het werk stellen om deze in eigen boezem terug te krijgen. De rechter heeft tot twee keer toe in het voordeel van de tegenpartij beslist. De ontevreden nakomelingen van de oorspronkelijke bewoners van de plantage zijn niet van plan het hoofd te buigen en gaan nu andere strategieën toepassen.
De kwestie werd gisteren belicht door Kenneth Koningverdraag, voorzitter van de stichting Berg en Dal, en Henk Herrenberg van de Collectiviteit Berg en Dalers tijdens een persconferentie, aldus vandaag, dinsdag 29 oktober 2019, de Ware Tijd.
Herrenberg is geen voorstander van rechtszaken. Volgens hem kan alleen de politiek een structurele oplossing brengen. 'Ik geloof niet in dat juridische geklets.'
Beide voorzitters willen spoedig om de tafel zitten met sleutelfiguren die voor een oplossing van dit probleem kunnen zorgen. Met name president Desi Bouterse en de huidige directeur van Kersten, Antoine Brahim, zullen gevraagd worden om zich serieus over dit vraagstuk te buigen.
Kerstens moederorganisatie, de Moravian Church Foundation in Nederland, zal volgens Herrenberg niet worden benaderd, omdat zijn organisatie van het 'koloniaal denken' wil afstappen. Hij blijft erbij dat de oorspronkelijke bewoners de grondpapieren te goeder trouw hebben afgestaan aan de toenmalige dominees. Die hebben op hun beurt de stukken aan de handelsfirma Kersten overgedragen. 'Het is van ons en no wan suma no kan teki na pranasi Berg en Dal fu unu.'
Koningverdraag vindt het oneerlijk, dat de nazaten al jaren worden weerhouden om hun plantage te bezoeken. Dat is volgens hem de reden waarom de activiteiten van Kersten in dat gebied tot nu toe geen succes hebben. 'Wanneer je een onderneming begint binnen een gebied en je wilt niet samenwerken met de nazaten, dan gaat jouw onderneming nooit succesvol zijn. Wij zitten buiten op straat en jij zit binnen. Dati no kan, wij hebben een historische band met de plaats', benadrukte Koningverdraag.
Het voornaamste streven van de twee organisaties is om ten minste de woonkern van ongeveer twintig hectare te behouden. Herrenberg: 'Ik weet niet of het een bewuste tactiek van Kersten is, maar als we niet op de plantages mogen ala den oso sa broko.' De nazaten voelen zich verplicht om nu de woningen op de plantage te gaan onderhouden en de woonkern schoon te maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten