vrijdag 11 oktober 2019

Studenten en leraren in Colombia leggen hoofdstad Bogota vrijwel lam

Studenten protesteren tegen vermeende corruptiepraktijken universiteitsbestuur

(Bron foto's: Twitter)

Studenten en leraren in Colombia hebben donderdag 10 oktober 2019 hoofdstad Bogota vrijwel verlamd als onderdeel van nationale protesten om beloofde fondsen te eisen voor onderwijs en minder politiegeweld. 

De massale mobilisatie was de laatste escalatie in een serie die begon met slechts één protest bij een universiteit van Bogota, waar studenten protesteerden tegen de vermeende corruptiepraktijken van het universiteitsbestuur. De gewelddadige politie-repressie van dit protest leidde tot vreedzaam solidariteitsprotest dat ook gewelddadig eindigde na de tussenkomst van mannen met een kap en de controversiële ESMAD-oproerpolitie (Escuadrón Móvil Antidisturbios).


Op dinsdag werden in minstens 17 steden protesten georganiseerd om investeringen in onderwijs, de ontmanteling van ESMAD en een einde aan corruptie te eisen. De mars in Bogota, waar openbare en particuliere universiteitsstudenten samen marcheerden, vond zonder grote incidenten plaats tot het einde toen een kleine groep relschoppers de politie aanviel en de demonstranten zich verspreidden.


Het geweld werd afgewezen door de studenten en leraren die onvermurwbaar hun protesten vreedzaam hebben gehandhaafd.

De mars in Medellin was geheel zonder incidenten.

Er vonden wel botsingen plaats tussen relschoppers en politie bij de plaatselijke universiteit van Antioquia, maar uren nadat de demonstranten waren vertrokken.

In Barranquilla, waar studenten de verwijdering eisen van een rector die beschuldigd wordt van seksuele intimidatie, vernielden relschoppers die de mars hadden geïnfiltreerd het campagnekantoor van gouverneurskandidaat Elsa Noguera.

President Ivan Duque verwierp 'elke uiting van geweld', eraan toevoegend dat het 'weer een dag vol studentenmarsen doorschiet'.


Minister van Onderwijs Maria Victoria Angulo op Twitter stond erop, dat de regering de beloften aan studenten en leraren nakomt om te investeren in het verwaarloosde onderwijssysteem van het land, in tegenstelling tot wat de studenten beweren ...



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten