vrijdag 11 oktober 2019

3.000 Bananencontainers kunnen Ecuador niet uit vanwege protesten

Ecuador loopt elke week dat export stilligt 276 miljoen dollar inkomsten mis


Het ministerie van Verkeer en Openbare Werken in Ecuador heeft gemeld, dat de binnenkomst van goederen in de haventerminals, van waaruit 98% van de exportproducten van het land vertrekt, zonder problemen verloopt. Het ministerie gaf deze verklaring in reactie op klachten van de Asociación Exportadores de Plátano (Asoexpla). 

De recente protesten in het land veroorzaken enorme verliezen vanwege de grote hoeveelheid producten die niet geëxporteerd kan worden. In veel gevallen, zoals die van bananen, kan het product ook niet bewaard worden totdat de situatie genormaliseerd is.

De Asociación de Terminales Portuarias Privadas van Guayaquil (Asotep), stelt dat er in samenwerking met de rechtshandhavingsinstanties zorg wordt gedragen voor het beheer van de vrachtwagens met exportproducten, zodat er geen problemen zijn.

De voorzitter van de Asociación de Comercialización y Exportación de Banano (Acorbanec), Richard Salazar, geeft echter aan dat er sprake is van een 'enorm, onherstelbaar verlies voor het belangrijkste exportproduct van het land'.

Uit cijfers van de buitenlandse handel blijkt, dat Ecuador voor elke week dat de export stilligt 276 mln dollar (€250.7 mln) aan inkomsten misloopt. Vooral voor de bananen die in Los Ríos en in delen van Guayas en El Oro geteeld worden, doen zich grote problemen voor in het verlaten van het land. Momenteel zijn er 3.000 containers die de teeltbedrijven niet kunnen verlaten en de haven niet kunnen bereiken. Als deze lading gekoeld wordt, zal hij nog geëxporteerd kunnen worden. Indien niet, dan kan het fruit niet verzonden worden, omdat het dan rijp zal zijn voordat het de plaats van bestemming bereikt. Exporteurs verliezen ongeveer 9.700 dollar (€8.811) voor elke container.


'Bovendien, wanneer de lading uiteindelijk geëxporteerd kan worden, als de situatie in Ecuador eenmaal gestabiliseerd is, zal er geen plaats zijn in de schepen, aangezien deze vol zullen zitten met nieuwe partijen fruit', benadrukt Salazar.

(Suriname Mirror/AGF/Expreso/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten