vrijdag 11 oktober 2019

Den Blauwvinger: De propagandistische NDP-speeltjes van 'Limbo', de buikspreekpop van Bouterse

(Bron foto: Limburg/Facebook)
COLUMN: 'Bakana Tori' en Nationaal Informatie Instituut onderdeel NDP-aangestuurde manipulatieve partijpropaganda


Voor het eerst sinds vele maanden weer eens met gekromde tenen en gefronste wenkbrauwen luisterend naar 'Bakana Tori', wordt meteen duidelijk dat er niets is veranderd. Nog steeds wordt het programma op staatsradiozender SRS door de door regeringspartij NDP geïndoctrineerde, arrogant overkomende buikspreekpop van NDP-voorzitter èn president Desi Bouterse presentator Clifton 'Limbo' Limburg gebruikt om te fulmineren tegen onder andere, maar vooral, VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi – tegen wiens intellect en kennis simpelweg Limbo niet is opgewassen... – en oud-kolonisator Nederland (door Limbo consequent 'de Noordzee' genoemd), die zich volgens Limbo niet mag bemoeien met interne Surinaamse aangelegenheden....., alsof 'Den Haag' dat doet...🤣

Daarbij vergeet de NDP-propagandist voor het gemak, dat diverse NDP-kopstukken financieel voordeel hebben (gehad) van Nederland (denk aan het omkoopschandaal Wijdenboschbrug-Ballast Nedam) en dat een aantal grote Surinaamse bedrijven en diverse organisaties geleid worden door Nederlanders en binnenkort mogelijk een Nederlandse baggeraar de Surinamerivier mag gaan uitbaggeren. Het zijn slechts voorbeelden. En, natuurlijk mag Nederland een mening hebben en uiten over Surinaamse aangelegenheden, zoals Suriname ook doet over bepaalde landen. Maar, is dan sprake van bemoeienis? Neen!

Ongenuanceerde en ongefundeerde uitspraken
Limbo's mond stroomt over, als een waterval, van ongenuanceerde en ongefundeerde uitspraken met als voornamelijk huichelachtig en achterbaks doel stemming te maken, de president het naar zijn zin te maken en de oppositie af te kraken. De onruststoker toont daarmee aan, dat hij niets voorstelt, dat hij een clown is, een clown die alleen, als enige, om zijn eigen grappen en grollen kan lachen.

Oppositionele partijen winnen snel terrein en dreigen NDP voorbij te streven
Het Nationaal Informatie Instituut (NII), website 'De Boodschap', staatsvoorlichtingsprogramma 'InfoAct' en 'Bakana Tori' zijn de propagandistische speeltjes van de buikspreekpop van Bouterse. Naarmate de verkiezingen van 25 mei 2020 naderen zal de NDP-propagandamachine op volle kracht zijn subjectieve, insinuerende en veelal leugenachtige propaganda produceren en onder andere social media vervuilen met nep-nieuws en andere onbetrouwbare berichten. Ze weet, dat oppositionele partijen snel terrein winnen en de NDP voorbij dreigen te streven op alle fronten en dat boezemt angst in bij Limbo en dwingt hem het onderste uit zijn manipulatieve kast te toveren.

De regering Bouterse-II heeft sinds enige tijd haar propaganda-apparaat uitgebreid met dat zogenoemd Nationaal Informatie Instituut en in het directe verlengde ervan de website 'De Boodschap', beide onder leiding, uiteraard, van Limbo', die overigens – voor zover bekend – geen enkele journalistieke- en of communicatie-opleiding heeft genoten.

Zowel het NII als 'De Boodschap' zijn in het leven geroepen naast het staatspropaganda televisieprogramma 'InfoAct' en de staatsradiozender SRS en het daar dagelijks te beluisteren programma 'Bakana Tori' – gevuld met slechts regerings- en NDP-propaganda en hijgerige paars aangelopen bellers. Kortom, de regering heeft nu diverse kanalen (denk ook aan de STVS en Radio Boskopu en vele Facebookaccounts) en wegen gecreëerd om haar afbraakbeleid onder de aandacht te brengen, te promoten.

Amateurisme en onsamenhangend pr- en communicatiebeleid
Maar, de hele propagandamachine hangt aan elkaar van amateurisme en onsamenhangend pr- en communicatiebeleid. Zo rijden het NII een 'De Boodschap' elkaar in de wielen. Alle (pers-)berichten van het NII worden gepubliceerd op www.debooodsschap.sr terwijl dat zogenoemd instituut zèlf een website heeft – www.nii.sr – waar de eigen berichten niet op worden gepubliceerd.... Waarom bestaat 'De Boodschap', een naam die trouwens meer doet denken aan bijvoorbeeld een obscure geloofsgemeenschap, dan aan een propagandawebsite van een regering?
Wie eens de moeite neemt een rondje te maken op 'het web' ziet, dat negen van de tien Latijns-Amerikaanse regeringen, ministeries en presidenten een eigen up-to-date website hebben èn Twitter-account. Burgers worden op uitstekende wijze geïnformeerd, een voorbeeld voor Suriname ofwel communicatie-rommelaar Clifton 'Limbo' Limburg.

Kortom, het ontbreekt de regering aan een professioneel voorlichtingsbureau.

Controle op ministeries
Daarenboven lijkt de regering haar eigen ministeries – dat wil zeggen de afdeling Voorlichting binnen de ministeries – te willen controleren, immers alle pers- en andere berichten van ministeries krijgen een NII-stempel en worden gepubliceerd op 'De Boodschap'.

Abominabel
Overigens blijkt uit werkelijk niets, dat het NII wordt bemenst door personen met enige redactionele- laat staan journalistieke achtergrond, ervaring. De gepubliceerde berichten uit de koker van het NII op 'De Boodschap' hebben niets van doen met journalistiek en helemaal niet met een instituut. De inhoud van 99% van de berichtten mag als abominabel gekwalificeerd worden. Veel taal- een andere fouten, veelal onvolledig qua inhoud (in Suriname is iedereen die zich journalist noemt liever lui dan moe) en soms blijken de NII-medewerk(st)ers zelfs moeite te hebben met het op de juiste wijze schrijven van namen van ministers en Assembleeleden... en wordt ook nog eens vergeten, dat de berichten door een breed publiek worden gelezen.

Dat het speeltje van Limbo zich de naam van 'Instituut' durft te geven is het toppunt, een lachertje, een tranentrekker. Het NII is verre van een instituut, het lijkt meer op een klas kleuters die nog steeds moet leren schrijven. In Suriname houdt men nu eenmaal ervan te strooien met 'titels', je als meer voor te doen dan je in werkelijkheid bent. Het land stroomt er van over. Suriname is 'what's in a name?', naar kwalitatieve inhoud wordt amper gekeken.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
11 oktober 2019
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten