vrijdag 11 oktober 2019

Groep gepensioneerden overheidsmedewerk(st)ers is wachten op verhoging pensioen met twk beu

BBGO-voorzitster: 'We gaan richting kerst en de mensen willen hun geld'


Het geduld van de gepensioneerden die in overheidsdienst hebben gewerkt, over het uitblijven van de uitbetaling van hun pensioentegoed is bijna op. Het gaat om de verhoging van het pensioen die in november 2018 is doorgevoerd bij de oud-landsdienaren als uitvloeisel van de loonsverhoging van 25 procent die ambtenaren in actieve dienst en met hen gelijkgestelden eerder hebben gekregen. 

'De verhoging wordt met terugwerkende kracht (twk) betaald vanaf januari 2017. Aangezien we de verhoging vanaf november hebben ontvangen, moeten we twk krijgen voor bijna twee jaar', stelt Renate Wouden, voorzitster van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO), vandaag, vrijdag 11 oktober 2019, in de Ware Tijd.

Volgens haar zal het geld in kavels worden uitbetaald zoals is gebeurd bij hen die nog werken. Veel gepensioneerden willen weten wanneer ze hun twk krijgen. 'Overal waar ze me zien, word ik hierover gevraagd. Erger nog, we gaan richting kerst en de mensen willen hun geld. Dat wordt me wat.'

De voorzitster zegt, dat niet alle 26.000 gepensioneerden in aanmerking komen voor de twk. Het gaat om mensen die een verhoging hebben gehad van meer dan Srd 500. Hoe groot de groep is weet ze niet. Wouden stelt, dat de bond al een paar maanden terug hierover minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft geschreven. De bedoeling was dat partijen eind juli hierover zouden praten. 'We wachten nog steeds op een uitnodiging.'

De bond zal nog bespreken welke stappen zij zal ondernemen, indien er geen gesprek of betaling komt.

Een andere kwestie waar de bond zich aan stoort is, dat ongeveer 1.800 gepensioneerden van parastatale bedrijven, die onder het Pensioenfonds vallen, balen dat ze de verhoging die aan gepensioneerden is toegekend, niet hebben gekregen. Dit is te wijten aan het feit, dat deze ondernemingen een eigen loonreeks hebben en niet werken met het Functie Informatiesysteem van de Overheid (FISO). Het Staatsbesluit Welvaartvaste Pensioenen heeft betrekking daarop. Daarin staat, dat wanneer de actief dienende ambtenaren een salarisverhoging krijgen, ook de gepensioneerden die moeten ontvangen. Er is een brief gestuurd naar president Desi Bouterse om hierover te praten.

'Gepensioneerden van vijf parastatale bedrijven, zoals Telesur, hebben de verhoging wel gehad. Je kan niet een deel tegemoet komen en anderen niet', aldus Wouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten