vrijdag 12 juli 2019

VS levert Colombiaanse oud-minister van Landbouw Andres Felipe Arias uit aan Colombia

(Bron foto: Twitter)
Arias moet 17 jaar celstraf uitzitten wegens corruptie....


De Verenigde Staten heeft vandaag, vrijdag 12 juli 2019, de Colombiaanse voormalige Landbouw-minister uitgeleverd na pogingen gedurende vijf jaar om een ​​17-jarig vonnis wegens corruptie te ontduiken. 

Voormalig minister Andres Felipe Arias werd uitgeleverd na meerdere mislukte pogingen om politiek asiel aan te vragen of zijn uitlevering te blokkeren vanwege beweringen, dat zijn corruptieveroordeling deel uitmaakte van een politieke samenzwering.


Arias diende onder president Alvaro Uribe tussen 2005 en 2009, tot hij ontslag nam in de hoop dat hij Uribe na de verkiezingen van 2010 zou kunnen opvolgen.

De voormalige minister maakte gebruik van zijn voorwaardelijke vrijheid en vluchtte het land uit in 2014, dagen voordat het Hooggerechtshof hem veroordeelde tot een gevangenisstraf voor het verduisteren van $ 25 miljoen uit het AIS-fonds. Dit fonds was bedoeld om het concurrentievermogen van kleine boeren te vergroten en hen voor te bereiden op een lopende vrijhandelsovereenkomst met de VS, maar in plaats daarvan in de handen van machtige regionale elites die zijn verkiezingsrace voor 2010 zouden kunnen sponsoren.

De verduistering werd onthuld door de pers en in plaats van president te worden, raakten de politicus en zijn mede-samenzweerders verwikkeld in een strafrechtelijk onderzoek.

Tijdens zijn vijfjarig verblijf in Florida bracht Arias jaren door in de gevangenis, terwijl hij, Uribe en loyalisten van de controversiële voormalige president probeerden het uitleveringsverzoek aan te vechten.


Vooral nadat Uribe uitviel met zijn opvolger, voormalig president Juan Manuel Santos, beweerden Arias en zijn apologeten in toenemende mate, dat hij het slachtoffer was van politieke vervolging.


In een laatste poging, gingen assistenten van de corrupte voormalige minister zo ver als het schrijven aan de Amerikaanse president Donald Trump, bewerend dat Arias een 'oppositieleider' was die werd vervolgd door de gedemobiliseerde guerrillagroep 'FARC en een corrupt justitieel systeem'. De poging faalde en de regering van president Ivan Duque, de nieuwste beschermeling van Uribe, werd gedwongen om de uitlevering van hun politieke bondgenoot met de Amerikaanse autoriteiten te coördineren.

Vijf jaar nadat hij zijn land had verlaten, zet Arias weer voet op Colombiaanse bodem, waar hij de rest van zijn straf in de gevangenis zal moeten doorbrengen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Heraldo/Twitter/El Espectador)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten