vrijdag 12 juli 2019

Guatemalteekse president Jimmy Morales wil deal met VS: Asiel verlenen aan migranten uit El Salvador en Honduras

(Bron foto: Twitter)
Plan van Morales stuit op veel verzet in eigen land

'Guatemala niet in staat om een ​​veilige haven te bieden, als het niet eens veiligheid kan garanderen van zijn eigen onderdanen die het land ontvluchten op zoek naar werk en veiligheid'


De Guatemalteekse president Jimmy Morales is van plan maandag naar Washington D.C. te reizen om een ​​deal te bespreken waarbij migranten uit het naburige El Salvador en Honduras in plaats van in de VS, asiel zoeken in Guatemala, omdat de regering van Donald Trump de migratiestromen tracht te vertragen. 

Het doel van het bezoek is om een ​​overeenkomst te overwegen die Guatemala als een veilig derde land zou aanwijzen voor asielzoekers uit de regio, volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Guatemala en een ambtenaar van Trump. Guatemala onderhandelt al meer dan een maand met de VS over de kwestie.


Een hoge Guatemalteekse functionaris zei, dat de heer Morales niet van plan is om een ​​dergelijke overeenkomst tijdens zijn bezoek te ondertekenen.


Critici zeggen, dat Guatemala niet is toegerust als een toevluchtsoord voor de duizenden Salvadoranen en Hondurans die op de vlucht zijn voor geweld in hun thuisland. Tegenstanders van de deal in Guatemala bereiden wettelijke bevelen voor om de heer Morales te stoppen een overeenkomst met de VS te ondertekenen. Een van hen is Manfredo Marroquín, het voormalige hoofd van de non-profitorganisatie Transparency International in Guatemala. Hij zei, dat het Midden-Amerikaanse land niet in staat is om een ​​veilige haven te bieden als het niet eens de veiligheid kan garanderen van zijn eigen onderdanen die het land ontvluchten op zoek naar werk en veiligheid.


'Hoe kan het aanbieden iets voor buitenlanders te doen dat het niet voor Guatemalteeks kan doen?', zei de heer Marroquín. Hij plaatst ook vraagtekens bij de mogelijkheden van Guatemala om de duizenden asielverzoeken die het kon ontvangen te verwerken. 'Het is onverantwoordelijk voor zowel president Morales als president Trump om een ​​overeenkomst te ondertekenen waarvan beide weten dat Guatemala daaraan niet kan voldoen', voegde hij eraan toe.



'Het is een vreselijk idee, dat als het wordt geïmplementeerd, de levens van duizenden Centraal-Amerikanen grote risico's zullen lopen', zei Eric Schwartz, voorzitter van Refugees International, een belangenbehartigingsgroep. 'Een veilige derde landen overeenkomst met Guatemala zou de deur dichtdoen voor mensen die proberen te ontsnappen aan geweld in delen van Midden-Amerika en ze onderbrengen in situaties die ze juist proberen te ontvluchten."


(Suriname Mirror/The Wall Street Journal/Twitter/TeleSur)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten