woensdag 6 maart 2019

VS vraagt Suriname geen zaken te doen met Venezolaanse president Maduro

'De export van 30.000 metrieke ton witte rijst naar Venezuela is vermoedelijk on hold gezet'


De Verenigde Staten heeft via zijn ambassade in Paramaribo, de regering verzocht geen zaken te doen met president Nicolas Maduro van Venezuela en diens regering. De oproep is vervat in een brief die ambassadeur Karen Lynn Williams onlangs naar minister Yldiz Beighle van Buitenlandse Zaken heeft gestuurd. Naar verluidt zorgt deze ontwikkeling nu voor stagnatie van een geplande rijstexport naar Caracas. Maar, gelet op de goede relatie tussen Maduro en president Desi Bouterse lijkt het onwaarschijnlijk dat Suriname gehoor geeft aan het VS-verzoek.

'De export van 30.000 metrieke ton witte rijst naar Venezuela is vermoedelijk on hold gezet', zegt Bramdew Rampadarath, voorzitter van de Vereniging van Padie Producenten (VPP), vandaag, woensdag 6 maart 2019, in de Ware Tijd. 'Molenaars en verwerkers in Nickerie hadden zich de afgelopen dagen voorbereid om de rijst te verschepen via de haven in Paramaribo naar Venezuela, maar jammer genoeg gaat dit niet door.'

De VPP-voorman weet van het verzoek van de VS gericht aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om geen zaken te doen met Maduro.

Patrick Geraghty, perschef bij de VS-ambassade, zegt geen informatie te kunnen verschaffen over de inhoud van de brief. Op vragen stelt hij evenwel, dat de VS de handelsbetrekkingen met Venezuela niet heeft opgeschort. Washington heeft net als ruim vijftig andere landen parlementsvoorzitter Juan Guaidó als interim-president erkend. De ambassade heeft de regering hiervan onlangs op de hoogte gesteld. Geraghty: 'Als gevolg van de erkenning van de Guaidó-regering zouden commerciële of andere zakelijke relaties met de Venezolaanse overheid, niet langer moeten worden onderhouden met vertegenwoordigers van het voormalige Maduro-regime. De Amerikaanse regering drong bij de regering van Suriname erop aan, zaken te doen met de legitieme autoriteit van Venezuela, interim-president Juan Guaidó en zijn functionarissen.'

'De export van de rijst zou een hele opleving betekenen voor de totale rijstsector. Onze boeren zouden ook een betere prijs krijgen bij de oogst die reeds begonnen is', zegt VPP-voorzitter Rampadarath.

Ook minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) had verwacht dat met de rijstexport naar Venezuela de opkoopprijs dit seizoen wat hoger zou liggen dan de Srd 85 die werd aangeboden aan padieboeren bij de vorige oogst. De VVP maakt zich nu op om over twee weken het product op te kopen. 'We gaan alles opkopen, ook de Guyanese lijnen die veel ingezaaid zijn.'

De VPP zegt een betere padieprijs te zullen bedingen en zodanige afspraken te maken met opkopers, waardoor boeren direct na de transacties over hun geld kunnen beschikken. Padieboeren maken zich ongerust dat de deal met Venezuela uiteindelijk niet doorgaat.

Geraghty zegt, dat de VS zal blijven nagaan hoe de bevolking van Venezuela te blijven ondersteunen in haar humanitaire behoeften. Andere landen wordt gevraagd hetzelfde te doen. 'De Verenigde Staten en de internationale gemeenschap hebben de verplichting om het Venezolaanse volk te ondersteunen bij het streven om haar democratie terug te krijgen. We moeten het op de Venezolaanse Grondwet en soevereiniteit gebaseerde interim-presidentschap van Juan Guaidó ondersteunen', aldus Geraghty.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten