woensdag 6 maart 2019

Nederlandse regering wil vluchten tussen eilanden Caribisch gebied beter waarborgen

'Het zeker stellen van de verbindingen is van groot maatschappelijk belang'



De Nederlandse regering gaat de mogelijkheden bekijken om vluchten tussen de eilanden in het Caribisch gebied beter te waarborgen. Het zeker stellen van de verbindingen is van groot maatschappelijk belang. Daarvoor kan de overheid de routes aanwijzen als een openbare dienstverplichting of Public Service Obligation (PSO). 

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat maakte dit gisteren aan de Tweede Kamer bekend bij de publicatie van een onderzoek van bureau SEO Economisch Onderzoek uit 2018 naar de luchtverbindingen tussen de eilanden. De in 2017 ingestelde Expertgroep Connectiviteit heeft dit aanbevolen, zo bericht vandaag, woensdag 6 maart 2019, het Antilliaans Dagblad.



Vooral de verbindingen tussen de Bovenwindse Eilanden zijn kwetsbaar. Maar, ook voor de route tussen Bonaire en Curaçao is het volgens de minister - ondanks de recente toename van het aantal vluchten - ‘gezien de ervaringen in het verleden’ verstandig de vluchten meer structureel te waarborgen.

Een PSO houdt in dat de betrouwbaarheid en betaalbaarheid van een route naar een afgelegen of geïsoleerd gebied wordt geregeld door eisen te stellen aan luchtvaartmaatschappijen op het gebied van bijvoorbeeld maximumtarieven, minimumfrequentie en -capaciteit. Ook kan worden bepaald dat bepaalde doelgroepen, zoals ingezeten, korting krijgen. Dit gebeurt onder andere in de Franse gebieden in het Caribisch gebied.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten