maandag 18 juni 2018

Den Blauwvinger: Srd 7 miljoen overheidsgeld voor bezoek Indiase president, terwijl het volk pinaart en hosselt

COLUMN: Geen transparantie regering inzake concrete besteding Srd 7 miljoen

– 'Bedrag haast niet te vergelijken met de gestes en projecten die door India zijn uitgevoerd'
– Minister Yldiz Pollack-Beighle garandeert, dat er 'geen sprake' zal zijn 'van onnodige uitgaven'


De president van India, Ram Nath Kovind, bezoekt 19, 20 en 21 juni, op uitnodiging van president Desi Bouterse, Suriname en dat uitje moet Suriname maar liefst Srd 7 miljoen kosten. Een bedrag dat tot de dag van vandaag niet door de regering is gespecificeerd. Van enige transparantie, laat staan van een publiek gemaakte begroting, is geen sprake!

Zeven miljoen! Waarvoor? Beetje extra beveiliging, veel eten en drinken en uitstapjes (vervoer), schoonmaakwerkzaamheden, enzovoorts.

Terwijl veel Surinamers moeten hosselen, pinaren en velen vaak te lang moeten wachten op salaris, betaling van nota's of subsidie, stelt de regering een fors bedrag ter beschikking voor het bezoek van Ram Nath Kovind.

Tussen neus en lippen door
Het was minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa) die het bedrag tussen neus en lippen door bekendmaakte via de staatsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut, èn zei een passant ook nog, dat dit bedrag haast niet te vergelijken is met de gestes en projecten die door India zijn uitgevoerd en nog zullen worden uitgevoerd in Suriname. Waar het bedrag exact, concreet, aan wordt uitgegeven wordt echter niet vermeld.

Een soort ongeloofwaardige geruststelling
De minister garandeerde verder, als een soort ongeloofwaardige geruststelling, dat er geen sprake zal zijn van onnodige uitgaven en noemt dit bezoek een investering voor Suriname.

Volgens de bewindsvrouwe zal India een kredietlijn (een toverwoord voor de regering Bouterse-II) van tachtig miljoen ter beschikking stellen, waaruit onder meer projecten gefinancierd kunnen worden om het binnenland te voorzien van zonnestroom. Daarnaast mag ook de medische sector rekenen op een aanzienlijke ondersteuning, betoogt de minister. En naast assistentie van India bij de verkiezingen in mei 2020, zullen Memoranda of Understanding (MoU’s) getekend worden voor assistentie op het gebied van archivering, kennis bij traditionele Indiase medicijnen en het opzetten van een 'center of excellence' op het gebied van ICT. Verschillende projecten die nu in voorbereiding zijn, zullen worden goedgekeurd en mededelingen over donaties aan Suriname zullen ook tijdens het bezoek worden bekendgemaakt.

Bouterse en consorten willen feitelijk een financieel slaatje slaan uit het bezoek en 'vergeten' kennelijk de 'verblijfskosten' voor het driedaags bezoek.

De regering laat ook de burgers weten, en weer via dat speeltje van staatspropagandist Clifton Limburg, het vermeend Nationaal Informatie Instituut, dat tijdens het bezoek van Ram Nath Kovind bezoekers van diverse locaties zwaar worden gescreend door veiligheidsdiensten, terwijl maximaal twee drones zullen worden toegestaan om in het luchtruim van het gebied te vliegen. Wegomleggingen zullen tijdig worden bekendgemaakt.

Natuurlijk....
Natuurlijk, een staatsbezoek kost geld en biedt allerlei perspectieven en droombeelden voor Suriname. Ook internationaal kleurt het plaatje goed met het eerste staatsbezoek van de president van India, Ram Nath Kovind.

Maar, Srd 7 miljoen??
Zonder financieel gedetailleerd bestedingsplaatje... dat roept vragen op.
Veel vragen, terwijl het rendement van het bezoek van president Ram Nath Kovind in vele opzichten van tevoren niet vaststaat.

Maar, van tevoren zien Bouterse en zijn ministers en hun coalitie (lees: de NDP) in De Nationale Assemblee dollartekens aan de horizon opdoemen en wordt op eenvoudige, ongeïnteresseerde wijze over die zeven miljoen Surinaamse dollars gestapt, alsof het niets is.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
17-18 juni 2018
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten