dinsdag 19 juni 2018

Door honger gestorven olifant in dierentuin Caracas symbool van economische ellende in Venezuela

Uitgemergelde Ruperta (48) breekt haar schedel nadat ze was ingestort


Een olifant in een dierentuin in Venezuela is door honger gestorven, na jaren van niet behoorlijk te zijn gevoed. Foto's van een uitgemergelde Ruperta zijn vrijgegeven toen ze op 48-jarige leeftijd dood werd verklaard, nadat ze was ingestort in de dierentuin van Caracas. 

De olifant is een symbool geworden van de toenemende economische ellende van Venezuela.

Er was veel ophef bij degenen die de goed gedocumenteerde zaak van Ruperta hadden gevolgd. Dierenrechtenorganisaties beweren, dat ze het slachtoffer was van een gebrek aan voedsel voor dieren in dierentuinen in Venezuela.


De Mexicaanse acteur Raul Julia Levy, die xich al lange tijd inzet voor opvang van hongerende, sterk vermagerde dieren in de Venezolaanse dierentuinen, zei: 'Ruperta brak haar schedel en had het zorgniveau nodig dat de Venezolaanse autoriteiten haar niet konden geven.' Hij voegde eraan toe, dat haar zwakte werd veroorzaakt door een gebrek aan voedsel.

Een aantal memen verspreidde zich over Twitter nadat het nieuws opkwam dat Ruperta was overleden. Karikatuurkunstenaars Edoilustrado tweette: 'Het overlijden van Ruperta betekent ook de dood van dit land.'

Maar volgens de autoriteiten was het 'gewoon haar tijd'. Minister Ramon Velasquez zei: 'We betreuren de dood van Ruperta, ze was een icoon van Caricuao Zoo.' Velasquez voegde toe, dat in gevangenschap levende dieren meestal rond de 17 jaar leven, terwijl Ruperta 48 jaar oud is geworden.

Haar levensbedreigende situatie werd vorig jaar voor het eerst onder de aandacht gebracht toen werd onthuld dat Caricuao Zoo weigerde voedsel of geldelijke donaties te accepteren.

Het ministerie van Milieu in Venezuela zei, dat olifanten kunnen leven 'tot ze 65 of 70 zijn' en Ruperta 'als vroegtijdig verouderd kan worden beschouwd.'

Vijftig dieren stierven onder vergelijkbare omstandigheden in de dierentuin. De autoriteiten onderzochten de diefstal van talrijke dierentuindieren, waarvan velen denken dat ze voor voedsel worden gedood, aangezien hyperinflatie Venezuela nog steeds treft.

(Suriname Mirror/The Daily Mail/El Universal/Twitter/El Sol de Margarita/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten