dinsdag 19 juni 2018

Suriname maakt zich op voor komst Indiase president Ram Nath Kovind

Deelname aan Internationale Yoga Dag belangrijk onderdeel van staatsbezoek

 
President Ram Nath Kovind en first lady Savita Kovind van India arriveren vanmiddag, dinsdag 19 juni 2018, in Suriname. Hij staat aan het hoofd van een delegatie van 70 personen, zegt de Indiase ambassadeur Satendar Kumar op Starnieuws. 

Het officiële gedeelte bestaat uit de bespreking met president Desi Bouterse, een toespraak in De Nationale Assemblee en de participatie op de Internationale Yoga Dag, geeft Kumar aan. 'Het laatste is uniekm omdat dit niet gangbaar is tijdens een officieel staatsbezoek.'

Het lijvige werkprogramma start vanavond. Meteen na de ontvangst op de J.A. Pengelluchthaven is er een bloemenhulde bij het standbeeld van Mahatma Gandhi. Woensdag zijn er verschillende mala ophangingen, planten van een boom, kransleggingen, formele gesprekken, toespraak in het parlement, staatslunch en receptie.

Het driedaags bezoek aan Suriname staat in het teken van het aanhalen van de vriendschapsbanden, samenwerkingsrelatie en de herdenking van 145 jaar Hindostaanse Immigratie. India richt de ogen meer op landen in de Zuid-Zuid relatie en Suriname gaat voor het diversifiëren van de internationale samenwerkingen.

Naast de Indiase diplomaten, topambtenaren, veiligheidsmensen en journalisten reizen ook enkele gezinsleden van president Kovind mee. Zij hebben geen formeel programma en krijgen een rondleiding, aldus Kumar. First lady Savita Kovind werkt wel een programma met first lady Ingrid Bouterse-Waldring af.

Terwijl de staatshoofden na de mala ophangingen een persoonlijk onderhoud hebben, ontmoeten de first lady's elkaar op het paleis voor de thee. Hierna gaan zij naar de Palmentuin voor de ‘Craft Market Waka Pasi’ en bezoeken de Mytylschool voor een donatie.

De derde high light voor de Indiase president is donderdag, de Internationale Yoga Dag. Na de toespraken zal hij samen met zijn Surinaamse collega enkele asana’s (lichaamshoudingen) en pranayama’s (ademhalingsoefeningen) van het yoga protocol doen. Dit wordt geleid door de Indiase swami Bharat Bhushan, die speciaal voor de gelegenheid is Suriname afgereisd. Gastheer van deze activiteit is de ambassade van India, die voor de vierde keer deze publieke yoga sessie houdt.

Kovind en zijn delegatie hebben geen specifieke ontmoeting met de Indiase diaspora gemeenschap in Suriname, zoals hij van het weekend in Griekenland heeft gehad. Suriname is gastheer en belast met het programma, legt Kumar uit. Woensdag is er in de vooravond wel een receptie voor genodigden in de KKF-hal.

Kovind en zijn delegatie vertrekken donderdagochtend richting Cuba. Hij pleegt nog eerste enkele handelingen voor de nieuwbouw van het Swami Vivekananda Cultureel Centrum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten