dinsdag 19 juni 2018

Nieuw verkozen Colombiaanse president Duque overweegt ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen

Rechtse Duque zou banden met Israël willen versterken


Ivan Duque, Colombia's nieuwe verkozen president vanaf dinsdag 19 juni 2018 heeft gezegd, dat zijn regering zorgvuldig zal kijken naar het idee om de ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen om de banden met Israël te versterken. 

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst met christenen vorige maand, werd de op de Confidencial Colombia nieuwssite gemeld, dat de conservatieve Duque eraan zou werken om 'de best mogelijke relaties met de staat Israël te onderhouden.' 'We kunnen de mogelijkheid van een diplomatiek hoofdkwartier niet afwijzen in Jeruzalem als het zou bijdragen aan het versterken van die relatie', verklaarde hij.

De 41-jarige ex-econoom en eerste-termijns senator maakte deze opmerkingen op de dag dat Guatemala zijn ambassade naar Jeruzalem verhuisde, die direct volgde op de feestelijke ceremonie van de Verenigde Staten die haar eigen ambassadeverhuizing vierde. Hoewel zijn publiek zijn verklaring met applaus ondersteunde, waren anderen snel om het te veroordelen, inclusief een lokale Colombiaans-Arabische culturele vereniging.


Zijn linkse tegenstander, die hardvochtig was in zijn kritiek op de erkenning door Washington van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, beschuldigde de IDF van het plegen van een 'bloedbad' van Palestijnen toen er op de dag van de Amerikaanse verhuizing van de ambassade gewelddadig rellen waren aan de grens tussen Israël en Gaza.

Opgemerkt moet worden dat Duque het voorbehoud heeft toegevoegd, dat een dergelijke stap 'met zorg moet worden herzien, zodat het geen gevolgen heeft voor de Colombianen die in Israël wonen'. Colombia is een van de grootste handelspartners van Israël in Latijns-Amerika, met militair materieel als een van de grootste exporten naar het land. Colombia had de wapens nodig toen het de marxistisch-leninistische guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) jarenlang bestreed in een oorlog die zo'n 220.000 levens kostte.

In 2016 ondertekende president Juan Manuel Santos een historische vredesovereenkomst met de FARC en Israël bood meteen aan om samenwerkingsgebieden voor de ontwikkeling van het land, zoals watertechnologie en landbouw, te verdiepen. De veiligheidsbanden blijven ook intact, omdat Colombia een ongemakkelijke relatie heeft met het buurland Venezuela.

Premier Benjamin Netanyahu cultiveerde een sterke vriendschap met Santos (die grondwettelijk was uitgesloten van herverkiezing) en maakte Colombia vorig jaar een van zijn stops tijdens zijn Latijns-Amerikaanse tournee.

In 2010 en 2011 was Colombia het enige Zuid-Amerikaanse land dat de Palestijnse Autoriteit niet als een Palestijnse staat erkende. Als tijdelijk lid van de Veiligheidsraad in 2011 verzette Colombia zich tegen de erkenning van de Palestijnse Autoriteit als Palestijnse staat, waarmee de VS werd gered van het gebruik van haar veto.

Tot nu toe hebben alleen Guatemala en Paraguay de Amerikaanse leiding gevolgd en hun ambassades in Israël naar Jeruzalem verplaatst. Andere landen, zoals de Tsjechische Republiek en Roemenië, hebben laten doorschemeren dat ze openstaan ​​voor het idee, en nu komt Colombia daar bij.

(Suriname Mirror/World Israel News/i24News)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten