dinsdag 19 juni 2018

Doorgangshuis van inheemsen in Groningen wordt geruïneerd

Het dak van het doorgangshuis is verdwenen

Buurtbewoners zien graag, dat terrein van overheid blijft en benut wordt voor andere doeleinden voor de gemeenschap


Het doorgangshuis van inheemsen aan de Mistgunstweg in Groningen, dat uit de jaren ’60 dateert, wordt geruïneerd. Dat meldt het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 19 juni 2018. Het is vlak naast de openbare markt van Saramacca gelegen en wordt aangeduid als een monumentaal gebouw. Jarenlang heeft dit gefungeerd als onderdak voor de inheemsen van Boskamp, Donderskamp en Kalebaskreek, die via de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) naar Groningen kwamen om hun zaken in orde te maken bij onder ander het districtscommissariaat en ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo).

Nu blijkt dat het dak van het doorgangshuis eraf is gehaald. Volgens betrouwbare bronnen kan er hier geen sprake zijn van renovatie. De districtscommissaris van Saramacca, Laksminarain Doebay, wilde dit gebouw indertijd al afbreken. De truck waarmee de oude zinkplaten zijn vervoerd (zie foto), is van het districtscommissariaat.

De plaatselijke gemeenschap doet een beroep op de autoriteiten om dit terrein niet in handen van derden te laten komen. Het betreft wel een oud pand, dat inmiddels niet meer wordt gebruikt door de inheemsen. De verbinding is verbeterd sinds de komst van de staatsbussen op Boskamp. De buurtbewoners zien graag, dat dit terrein van de overheid blijft en benut wordt voor andere doeleinden ten behoeve van de plaatselijke gemeenschap.

'Vanaf 2011 zijn er precies op deze manier overheidsgebouwen gesloopt. Op het moment dat een overheidsgebouw plotseling wordt afgebroken, wordt het als domeingrond toegewezen aan derden. We zijn niet tegen een renovatie van het doorgangshuis, maar als het aan een ondernemer wordt gegeven, is het geen gezonde zaak', aldus een buurtbewoner.

Doordat Doebay momenteel uitlandig is, ligt de waarneming in handen van de districtscommissaris van Wanica Noord-West, Sarwankoemar Ramai. Dagblad Suriname trachtte van hem wat helderheid te verkrijgen, maar hij was niet bereikbaar voor commentaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten