zaterdag 14 april 2018

VS vicepresident Mike Pence wil dat Latijns-Amerikaanse bondgenoten Venezuela verder isoleren

(Bron foto: AP/Karel Navarro)
'We willen dat één boodschap duidelijk is: we staan aan zijde bevolking van Venezuela'


De Amerikaanse vicepresident Mike Pence drong vrijdag 13 april 2018 bij Latijns-Amerikaanse bondgenoten, op de eerste dag van de 'Summit of the Americas' in Lima, Peru, aan op verdere isolering van Venezuela, wat suggereert dat de Trump-regering extra sancties zoekt om de politieke crisis in het land tegen te gaan. 

De vicepresident heeft aangekondigd, dat de Verenigde Staten bijna $ 16 miljoen humanitaire hulp zal bieden aan Venezolanen die hun land zijn ontvlucht onder het bewind van president Nicolas Maduro.

'We willen dat één boodschap duidelijk is: we staan aan de zijde van de bevolking van Venezuela', zei Pence in de woning van de Amerikaanse ambassadeur, gezeten met een groep Venezolaanse oppositieleiders.


De vicepresident noemde de regering van Maduro een 'dictatuur' en zei dat de VS een harde lijn tegen het leiderschap van het land zal blijven hanteren.


'De VS en onze bondgenoten, denk ik, zijn bereid om nog veel meer te doen', zei Pence, die Maduro beschuldigt van 'het weigeren van humanitaire hulp aan Venezuela'. Hij zei dat de Verenigde Staten 'aanvullende sancties, aanvullende isolatie en aanvullende diplomatieke druk, te beginnen op ons halfrond, maar over de hele wereld, wil'.

Pence vervangt in Lima president Donald Trump, nadat de president zijn eerste geplande bezoek aan Latijns-Amerika had afgezegd om de reactie van de VS te bepalen op een schijnbare aanval met chemische wapens op burgers in Syrië.

Het Witte Huis zei, dat Pence vandaag, zaterdag 14 april 2018, aan tafel gaat zitten met de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto, die Trump nog moet ontmoeten in een impasse over de muur die Trump beloofd heeft om langs de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico te bouwen. De ontmoeting van Pence met Pena Nieto volgt op het besluit van Trump om troepen van de nationale garde naar de grens te sturen. Dat voegt verdere spanningen toe, omdat de buren, samen met Canada, opnieuw gaan onderhandelen over de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst.

Inmiddels is Pence, vanwege de situatie in Syrië, teruggekeerd naar de VS.

(Suriname Mirror/The Associated Press/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten