zaterdag 14 april 2018

OKB evalueert met politieke partijen de verkiezingen van 2015

Heet hangijzer is indiening kandidatenlijsten door het hoofdbestuur van partij

OKB-voorzitster Van Dijk-Silos stelt op dat heikele punt wijziging Kieswet voor


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft donderdagavond een evaluatiebijeenkomst over de verkiezingen van 2015 gehouden met politieke partijen die deel uitmaken van De Nationale Assemblee. OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos zegt vandaag, zaterdag 14 april 2018, op Starnieuws, dat de Assembleeleden enthousiast zijn en aangegeven hebben dat zij ook een grotere evaluatiebijeenkomst zouden willen met alle betrokkenen bij de verkiezingsorganisatie. 

Een van de zaken die tijdens de bijeenkomst aan de orde is gekomen is de bepaling in de Kieswet, waar in artikel 39 is vastgelegd, dat kandidatenlijsten door het hoofdbestuur van de partij moeten worden ingediend. Deze bepaling zorgt voor enorme problemen in de praktijk. Hoofdbesturen van partijen bestaan tegenwoordig uit 25 tot 30 leden. Bij de vorige verkiezing waren er reeds problemen met deze bepaling. Aangezien de meeste partijen de kandidatenlijsten door het dagelijks bestuur hebben laten tekenen, is uiteindelijk op grond van maatschappelijke overwegingen besloten deze goed te keuren.

Van Dijk-Silos zegt, dat de Kieswet zal moeten worden gewijzigd om te voorkomen dat deze kwestie een heet hangijzer wordt als er een OKB-voorzitter komt die zich houdt aan de letter van de wet. Toen deze kwestie aan de orde kwam, heeft Van Dijk-Silos voorgesteld om op dit punt de Kieswet te wijzigen. Alle politieke partijen hebben aangegeven moeite te hebben met deze bepaling.

De OKB-voorzitster zal ook een aanbeveling hiertoe doen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het OKB werkt aan een grotere workshop, zoals naar voren is gebracht door de vertegenwoordigers van de politieke partijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten