zaterdag 14 april 2018

Jogi (VHP) wil geen buitenlandse kip meer zien in SoZaVo-pakketten, maar Surinaamse kip

'Regering stimuleert met vervanging lokale kippenkweker om meer te kweken en zo kan lokale aanbod stijgen van 40 naar 80%'

 
Het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) pleit voor de vervanging van buitenlandse kipbouten door lokaal gekweekte kip in pakketten die voor een lage prijs aangeboden worden door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). De regering zal volgens Jogi door deze vervanging de kippenkweker stimuleren om meer te kweken en kan het lokale aanbod stijgen van 40 naar 80%. 

'Wanneer u een pakket geeft, waarom geeft u dan geen lokale kip? Dan geeft u een stimulans aan de lokale kweker en de sector. U voedt dan ook het volk op en geeft het voorbeeld om goede en gezonde kip te eten', zei Jogi donderdag in De Nationale Assemblee bij de bekrachtiging van verhoging van de invoerrechten van 20 naar 40% op kip en kipdelen, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 14 april 2018.

Hij stelt dat hiermee ook een signaal gegeven wordt aan multinationals om samen te werken met lokale ondernemers om de kipproductie te doen stijgen. 'Gaat u in Moengo twintig farmers samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij trainen om kippen te kweken, te plukken, op te slaan en in te vriezen en die dan te leveren aan het bedrijf.' Met dit voorbeeld geeft hij onder andere aan hoe meer werkgelegenheid gecreëerd kan worden.

'Het vraagt naar een stukje voorbeeldigheid van de regering, want dit kan ook leiden tot ondersteuning van de pluimveesector. Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme meent dat het vervangen van de buitenlandse kip door lokaal gekweekte kip de pakketten duurder gaat maken, maar we kunnen het bespreken met de leveranciers.' Het ministerie is volgens hem bezig met de leveranciers om na te gaan wat ze samen kunnen doen aan de prijzen van de levensmiddelen.

'We kijken ook naar de samenstelling om ieder geval de lokale productie te stimuleren', zegt hij. De prijs van zo'n sociaal pakket is nu vastgesteld op Srd 50.

Op de vraag over de multinationals die buitenlandse kip kopen, merkte Tsang op, dat in de overeenkomsten met deze bedrijven als vereiste is opgenomen dat zij moeten werken met lokale bedrijven. Zij werken met lokale importeurs van buitenlandse goederen. 'We moeten kijken wat we hieraan kunnen doen', zei de minister. 'Waar mogelijk zullen wij de lokale ondernemers actief begeleiden om te voldoen en in te springen in de afzetmogelijkheden bij deze multinationals.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten