maandag 23 april 2018

Journalist doodgeschoten tijdens protesten in Bluefields, Nicaragua

Bij protesten tegen regeringsbeleid in Nicaragua zijn al zeker 25 doden gevallen

President Daniel Ortega bereid te praten over het aanpassen plan voor het versoberen van de pensioenen


Bij protesten tegen het aanpassen van het sociale stelsel in Nicaragua zijn volgens de mensenrechtenorganisatie Cenidh (Centro Nicaragüense de Derechos Humanos) al zeker 25 doden gevallen. De autoriteiten spreken van elf doden.

Een van de slachtoffers is de journalist Ángel Eduardo Gahona. Hij kreeg een kogel door het hoofd toen hij zaterdag 21 april 2018 opnamen maakte van protesten in de Caribische stad Bluefields. De Nicaraguaanse krant La Prensa meldt, dat hij door de politie is doodgeschoten.

Gahona filmde op Facebook met zijn telefoon de nasleep van de onrust. Kort voor zijn dood interviewde hij voorbijgangers en liet hij de verduisterde straten in de stad zien.

Op het moment dat hij een beschadigde geldautomaat bij het stadhuis filmt, klinkt er een schot en valt de camera. Het beeld wordt zwart, maar er is nog te horen hoe omstanders in paniek de naam van de verslaggever schreeuwen.




Op schokkende beelden die een collega maakte van het incident is te zien hoe Gahona in zijn hoofd wordt geraakt en van het bordes van het gebouw rolt. Hij lijkt op slag dood te zijn. Gahona noch zijn collega filmde wie het fatale schot afvuurde. Een getuige zei later, dat alleen politieagenten in de buurt gewapend waren.



De ongeregeldheden braken woensdag uit. Gepensioneerden gingen de straat op, omdat de regering de pensioenen wil versoberen en de bijdragen van werknemers aan de sociale zekerheid wil verhogen.

Steeds meer Nicaraguanen, onder wie duizenden studenten, sloten zich in de afgelopen dagen bij de protesten aan. Ook de ondernemersorganisatie Cosep (Consejo Superior de la Empresa Privada) heeft zich achter de protesten geschaard. Cosep liet weten, dat de bevolking het volste recht heeft om op vreedzame wijze haar rechten te verdedigen.

Volgens La Prensa zijn dit weekend vijftig politiemensen vastgezet op een politiebureau in de hoofdstad Managua. Ze hadden geweigerd de straat op te gaan om de protesten de kop in te drukken.

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft dit weekend laten weten, dat met hem te praten is over het aanpassen van het plan voor het versoberen van de pensioenen. Volgens hem is er nog tijd voor de regering om het plan te herzien na gesprekken met de private sector, omdat de hervormingen pas vanaf 1 juli gaan gelden.



De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties zegt zich zorgen te maken over het geweld in Nicaragua en vraagt de autoriteiten in het land om niet langer demonstranten en de media aan te vallen. De demonstraties gelden als de grootste sinds Ortega in 2007 aan de macht kwam.


(Suriname Mirror/De Telegraaf/NOS/Nu.nl/La Prensa/Twitter/Facebook/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten