zondag 25 maart 2018

Damian Hendriks (9) moet naar Colombia voor medische behandeling

SZF: 'Alles is in orde gemaakt voor moeder en zoon om naar Colombia te gaan'


Stichting 1 voor 12 bericht vandaag, zondag 25 maart 2018, dat zij kennis genomen heeft van een 9-jarige jongen, Damian Hendriks, die aan een vorm van bloedkanker lijdt. Het ligt in de planning dat ze woensdag vertrekken en mogelijk zes maanden daar door brengen. Daar zal haar zoon voor medische behandelingen opgenomen worden, omdat de operatie niet in Suriname gedaan kan worden. 


De moeder zegt, dat ze in de tweede week van februari haar zoon naar de dokter bracht in Henar, waar zij woonachtig zijn, met een zwelling aan zijn onderlip. Medicijnen hebben niet geholpen, de volgende dag was de jongen er erger aan toe en moest hij naar de Spoed Eisende hulp in Nickerie worden gebracht. Daar werd ontdekt dat hij een gebrek heeft bloed. Voor verdere medische hulp werd hij met spoed naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) vervoerd.

Moeder Persaud stelt, dat er enkele onderzoekingen werden gedaan, maar de resultaten lieten lang op zich wachten. Een eerste beenmergpunctie leverde nog geen resultaten op. Bij een tweede, waarvan ze de resultaten pas op 9 maart kreeg, hoorde zij dat haar zoon aan bloedkanker lijdt.

Op 22 maart kreeg zij pas goedkeuring van de geneeskundige commissie om naar het buitenland te gaan met haar zoon voor medische hulp. Ze vindt het erg, dat de tijd zo snel voorbij is gegaan en de resultaten laat binnen kwamen. 'Elke dag zie je een verschil aan Damian, elke dag gaat hij achteruit en het breekt me hart', zegt ze.

Rick Kromodihardjo, directeur van het Staatsziekenfonds (SZF), laat vandaag in een reactie op Starnieuws weten, dat alles in orde is gemaakt opdat de 9-jarige Damian en zijn moeder morgenochtend naar Colombia kunnen vertrekken. Zij worden begeleid door een SZF-arts. Daar zijn reeds alle afspraken met het ziekenhuis gemaakt.

'Meteen nadat wij het bericht ontvingen van de geneeskundige commissie dat de goedkeuring was verleend, hebben wij ook te horen gekregen dat de ondernemer Dilip Sardjoe een bedrag ad 1.950 Amerikaanse dollar voor de tickets beschikbaar heeft gesteld van de moeder en de patiënt. De begrote jaarticketkosten voor twee personen is 3.000 Amerikaanse dollar en volgens de moeder heeft zij dat bedrag ook reeds vanwege andere donaties. Het bedrag voor borgkosten ad 500 Amerikaanse dollar is haar door het SZF kwijtgescholden. Food & Lodging en de medische kosten zijn voor rekening van het Armulov/SZF', legt Kromodihadjo uit.

Alles is volgens het SZF reeds in kannen en kruiken voor het vertrek van deze patiënt met de moeder als begeleider. Deze informatie is gedeeld met de moeder. De informatie verstrekt door Stichting 1 voor 12 is dus achterhaald.

'Het SZF heeft met man en macht eraan gewerkt gezien het spoedeisend karakter van deze specifieke uitzending om de afspraken met het ziekenhuis en de behandelende specialisten in een vrij kort tijdsbestek in orde te maken. Wij hopen hiermee de gemeenschap beter te hebben geïnformeerd', zegt Kromodihardjo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten