Zo'n 2.400 dieren gedood door olielekkage....
Een olielek met ruwe olie veroorzaakt drie weken lang een milieuramp in Barrancabermeja, centraal Colombia, zonder dat de door de staat gerunde oliemaatschappij Ecopetrol actie onderneemt om het te beheersen. Olie begon op 3 maart te lekken uit het olieveld Lizama 158, maar het was pas zaterdag 24 maart 2018, dat Ecopetrol toezegde zware apparatuur te sturen die de lekkage kan stoppen.
Ecopetrol-directeur Felipe Bayon zei, dat het bedrijf speciale apparatuur uit het buitenland heeft ingevlogen die de lekkage kan stoppen.
'We zullen het in Lizama hebben voor constructie tussen woensdag en donderdag, waarna het kan beginnen met werken', zei Bayon.
Autoriteiten willen echter weten wat de oorzaak is van de lekkage, hoe erg de schade is en waarom het bedrijf drie weken nodig had om actie te ondernemen. Er zijn meldingen van olie vervuilende rivieren tot op 8 mijl van het incident, maar het is onbekend hoeveel olie elk uur uit het veld ontsnapt.
Het kantoor van de inspecteur-generaal schakelde Milieuminister Luis Gilberto Murillo, milieulicentiedienst ANLA-directeur Claudia Victoria Gonzalez (Autoridad Nacional de Licencias Ambientales) en de directeur van Ecopetrol in.
Geconfronteerd met de noodsituatie in de buurt van de bron La Lizama 158, geëxploiteerd door Ecopetrol, vroeg de controle-instantie ANLA de oliemaatschappij om exploratie- en exploitatieactiviteiten in het gebied op te schorten, om actie te ondernemen in het gebied om het incident aan te pakken die de flora en fauna ernstig heeft aangetast en studies uit te voeren om de technische en wetenschappelijke reden voor de olie-lekkage te bepalen.
Lokale bewoners hebben op social media gezegd, dat personeel van Ecopetrol de ramp probeert te beheersen met schoppen en licht materieel, maar kan niet voorkomen dat de ramp erger wordt. Een zeventigtal omwonende families vertonen symptomen zoals braken, hoofdpijn en duizeligheid.
Tientallen gezinnen zijn gedwongen hun huizen te verlaten en meer dan 2.400 dieren zijn gestorven. Ook zijn meer dan 1.000 bomen beschadigd en hebben natuurorganisaties 1.300 gewonde dieren gered.
(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Espectador/El Tiempo/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten