zondag 25 maart 2018

Grootste cocaïnevangst, 2.052 kilo, ooit in Braziliaanse haven van Santos

(Bron foto's: Receita Federal do Brasil)
Honderden pakken cocaïne in drie containers tussen koffie, suiker en soja


Federale functionarissen in Brazilië hebben vrijdag 23 maart 2018 een lading van 2.052 kilo cocaïne onderschept in de haven van Santos in het zuidoosten van het land, in de buurt van São Paulo. Het is de grootste vondst ooit in de haven, aldus de Braziliaanse Federale Belastingdienst (Receita Federal do Brasil).

De Braziliaanse Belastingdienst vond de cocaïne bij een containerterminal op een kade in Guaruja. Tijdens een onderzoek van de containers vonden douaneambtenaren honderden tabletten cocaïne in drie containers, verstopt tussen legale, ingeklaarde zendingen koffie, suiker en soja. Eén container bevatte 1.1 ton cocaïne, een andere had 500 kilo en de rest was in de derde.

De containers moesten worden geladen op een schip genaamd Cap San Marco, dat dit weekend zou aankomen in de haven en bestemd waren voor Hamburg (Duitsland), Le Havre (Frankrijk) en Algeciras, Spanje, aldus havenautoriteiten op de nieuwswebsite Globo.



Autoriteiten vermoedden dat de cocaïne in de containers was verborgen nadat ze bij de terminal waren aangekomen. Een onderzoek zal worden geopend om de mensen die verantwoordelijk zijn voor de zending te identificeren, evenals degenen die betrokken zijn bij de poging om de drugs in de legitieme lading te sluipen, aldus Globo.

Santos was de drukste haven in Latijns-Amerika in 2016, volgens de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Tot nu toe hebben de Braziliaanse autoriteiten dit jaar zes drugsvangsten in Santos gedaan, in totaal zo'n 2.800 pond, volgens de Braziliaanse federale Belastingdienst.

Santos' federale politiechef vertelde Bloomberg dat smokkelaars actief in de haven blijven innoveren.
In een rapport uit 2017 werd vastgesteld dat er 100 keer meer cocaïne was in het water van de baai van Santos, voor de kust van São Paulo, dan in het water voor Amerikaanse kusten.

Slechts een paar weken voor de vangst van vrijdag onderschepte de federale overheid 355 kilo drugs in de haven, ook op een kade in Guaruja. Die verzending was bestemd voor Hamburg. In een onderschepping in februari werd een duiker gezien bij een schip in de haven. De duiker vluchtte weg toen de autoriteiten reageerden, maar er werd 57 kilo cocaïne gevonden op het schip en in een waterdichte zak die door de duiker was weggegooid.

De vorige recordvangst in de haven bedroeg 1.495 kilo, die in augustus 2016 in drie containers werd aangetroffen. Die cocaïne was onderweg naar Antwerpen, België. In 2016 was er ook een recordaantal van 10.6 ton cocaïne in beslag genomen bij Santos. Dat werd overschaduwd in 2017, toen meer dan 11 ton werd onderschept.

(Suriname Mirror/Business Insider/Receita Federal do Brasil/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten