maandag 19 maart 2018

Rubin Lie Pauw Sam (74), leider van de Volkspartij, overleden

De arts Lie Pauw Sam wilde in Suriname het socialisme vestigen


Starnieuws meldt zondag 18 maart 2018, dat Rubin Lie Pauw Sam op 74-jarige leeftijd donderdag is overleden. Hij was in de linkse beweging een markante persoonlijkheid als leider van de Volkspartij. De arts Lie Pauw Sam wilde in Suriname het socialisme vestigen. Na zijn studie als arts afgerond te hebben in Leiden, Nederland, keerde Lie Pauw Sam terug naar Suriname.

Op 14 september 1975 richtte hij met andere idealisten de linkse Volkspartij op. De Volkspartij deed mee aan de verkiezingen in 1977, maar kreeg nul zetels.

Lie Pauw Sam had hoge verwachtingen van de verkiezingen die gepland waren voor 1980. De massameetings trokken veel publiek aan. Toen de staatsgreep werd gepleegd, was Lie Pauw Sam een van de eerste personen die werd benaderd door de militairen. Hij zag het echter niet zitten om met de militairen in zee te gaan.

Een groot deel van de Volkspartij was het niet eens met de opvatting van Lie Pauw Sam. Er kwam een splitsing in de partij. Kaderleden richtten de Revolutionaire Volkspartij op.

Uiteindelijk ging Lie Pauw Sam in de goudsector en werd directeur-eigenaar van een goudmijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten