maandag 19 maart 2018

Nederlandse zorgsector werft Surinaamse verpleegkundigen in Suriname

Advertentie van 'Office Partners' baart NZR-voorzitter Hindori zorgen

'Je zou eigenlijk iets aan het loon moeten doen, maar iedereen kent financiële positie van de ziekenhuizen'
 

Een krantenadvertentie waarin verpleegkundigen worden opgeroepen te solliciteren naar een baan in Nederland is het laatste waar Manodj Hindori op zat te wachten. 'Ik ben best wel geschrokken ja', zegt de voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) maandag 19 maart 2018 in de Ware Tijd over de oproep van ‘Office Partners’ die lonkt met één- en tweejarige contracten voor verpleegkundigen. 

Office Partners presenteert zich als jonge zorgorganisatie die samenwerkt met 'grote zorginstellingen in Nederland' en is op zoek naar gediplomeerde verpleegkundigen om ingezet te worden in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. De sollicitatiegesprekken zullen in Suriname worden gehouden. Het bedrijf rolt de rode loper uit en geeft aan te zorgen voor de verblijfs- en werkvergunning.

De ziekenhuisdirecteur vreest het wegtrekken van de beste krachten. Dit komt bovenop het tekort dat er nu reeds is. Er worden wel krachten opgeleid, maar het tekort is er nog steeds, nadat enkele jaren terug mensen vooral vertrokken naar Aruba en Curaçao. Er is gepoogd dit op te vangen met de import van Filipijnse krachten, maar die zijn ondertussen allemaal weggetrokken.

'Laten we eerlijk zijn, die mensen kwamen hier om dollars naar huis te sturen. Met de devaluatie werd dat moeilijker, dus was er geen reden voor ze om langer hier te werken.'

Het is dezelfde situatie die maakt dat nu het ronselen vanuit Nederland een goede voedingsbodem heeft. De NZR-voorzitter kan de zuigkracht van de advertentie in dit verband helemaal begrijpen. 'Het is een moeilijke tijd voor werknemers. En als je ervaring hebt en er is een goede aanbieding, dan is de keus snel gemaakt. Je zou eigenlijk iets aan het loon moeten doen, maar iedereen kent de financiële positie van de ziekenhuizen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten