maandag 19 maart 2018

Colombiaanse Cerro Matoso-nikkelmijn moet schadevergoeding betalen aan inheemse en Afro-Colombiaanse gemeenschappen

Afvalemissies leiden tot long- en hartproblemen onder omwonenden



De Colombiaanse Cerro Matoso-nikkelmijn, eigendom van het Australische mijnbouwbedrijf South32, moet schadevergoeding betalen aan de inheemse en Afro-Colombiaanse gemeenschappen die getroffen zijn door haar activiteiten in de provincie Cordoba, verklaarde het Constitutionele Hof van Colombia vrijdag 16 maart 2018.


De rechtbank oordeelde in een rechtszaak die door gemeenschapsleiders was aangespannen, dat er afvalemissies zijn die de buurgemeenschappen ernstig treffen en dat leden van de gemeenschap long- en hartproblemen hebben, inclusief longkanker. Het zei ook, dat sommige bewoners hoge niveaus van nikkel in hun bloed en urine hebben.


De licentieverlening van het bedrijf voor de mijn komt niet overeen met de grondwettelijke normen voor milieubescherming en moet opnieuw worden ingediend, voegde het Hof toe in een samenvatting van zijn uitspraak.


Cerro Matoso produceerde in 2017 40.600 ton ferronickel. De mijn moet 'uitgebreide en permanente aandacht schenken aan die mensen die lijden aan ziekten die verband houden met de exploitatie van nikkel en ferronickel', zei de rechtbank, en schadevergoeding voldoen aan de getroffen gemeenschappen collectief via een speciaal fonds.

South32 zei in een verklaring per e-mail, dat het nog niet was geïnformeerd over de beslissing van het gerecht, maar dat het de uitspraak zou evalueren.

(Suriname Mirror/Reuters/El Heraldo/El Colombiano/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten