maandag 19 maart 2018

Baltimore oriole (wielewaal), geringd ten oosten van Edmonton, Canada, duikt op in Colombia

(Bron foto: Sara Pearce Meijerink)
Vogel 5.750 kilometer verder in Sevilano, Colombia, gevonden



Een Baltimore oriole (wielewaal, Icterus galbula), geringd ten oosten van Edmonton, Canada, blijkt vorig jaar naar Colombia, in de buurt van de Caribische Zee, te zijn gevlogen. Het volwassen mannetje, minstens drie jaar oud, werd 26 mei 2017 door assistent-bioloog Sara Pearce Meijerink geringd in de Beaverhill Bird Observatory (BBO) en werd 5.750 kilometer verderop in Sevilano, Colombia, op 22 oktober gevonden.

Een geringde vogel die belandt bij een ander ring-station is minder dan een kans van 0,1 procent, zei Meijerink. Helaas voor de vogel werd hij gevonden nadat hij tegen een raam was gevlogen terwijl hij schaduw zocht in de koffie- en cacaoplantages in de regio en stierf.

'Ramen maken geen deel uit van de natuurlijke wereld', zei ze. 'Vogels begrijpen niet dat ze er niet doorheen kunnen vliegen.'
De vogels foerageren naar insecten, fruit en nectar in de boomtoppen van loofbossen.



Voor de BBO is het het verste zuiden waar een geringde vogel is teruggevonden.

Meijerink herinnert zich de vogel, omdat het haar eerste oudere Baltimore wielewaal was, met helder oranje en scherpe zwarte veren.

Vogels die door het observatorium zijn geringd, zijn gevonden in de Midden-Amerikaanse landen Guatemala, Mexico, Honduras en El Salvador. Het was de eerste keer dat een vogel geringd door de BBO werd gevonden in Zuid-Amerika.



(Suriname Mirror/Edmonton Journal/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten