maandag 19 maart 2018

President van Peru Kuczynski erkent geld naar Britse Maagdeneilanden te sluizen

Kuczynski onthult tegen een onderzoekscommissie van Congres bedrijf op Britse Maagdeneilanden te hebben

President voorkomt met legale constructie betalen van Amerikaanse belastingen...


De onder vuur liggende president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski, zei tegen een onderzoekscommissie van het Congres, dat hij een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden heeft gebruikt om legaal te voorkomen dat hij Amerikaanse belastingen betaalt, volgens audio die persbureau Reuters zondag 18 maart 2018 beluisterde.

Kuczynski deed de onthulling tijdens meer dan zeven uur ondervraging vrijdag, omdat hij probeerde zich te onttrekken aan een groeiend corruptieschandaal minder dan een week voor een nieuwe afkeurende stem in het Congres.

Als voormalig bankier uit Wall Street, getrouwd met een Amerikaanse, vertelde Kuczynski aan de commissie dat het offshore bedrijf, Dorado Asset Management Ltd, werd gecontroleerd door zijn dochter en hem hielp om Amerikaanse belastingen op zijn eigendommen in Peru te omzeilen. 'Waarom zouden we Uncle Sam en Mr. Trump een hoop geld betalen, dat hier in Peru is?' , zegt Kuczynski tegen de commissie, te horen in een vier minuten durend segment van de audio-opname van de besloten sessie.


Kuczynski zal een ontmoeting hebben met de Amerikaanse president Donald Trump, die zelf  belastingontwijking 'slim' heeft genoemd, op een bijeenkomst van de leiders van de regio in Lima volgende maand.

In antwoord op de opname zei een van Kuczynski's advocaten, die aanwezig was tijdens de sessie, Gonzalo del Rio, tegen Reuters dat de transactie legaal was en prees Kuczynski, omdat hij bereid was om zijn persoonlijke financiën met de commissie te bespreken, ondanks het verhitte politieke klimaat.

Karina Beteta, de oppositie Congres vrouw die Kuczynski vroeg naar Dorado, bevestigde dat de inhoud van de opname klopte. Ondanks het feit dat ze legaal zijn, hebben belastingontwijkingsprogramma's een golf van kritiek gekend sinds de 2016-publicatie van de Panama Papers, een onderzoek naar de schimmige wereld van offshore-holdings en verborgen rijkdom door het International Consortium of Investigative Journalists.

Kuczynski behield het Amerikaanse staatsburgerschap voordat hij in 2016 werd verkozen in de hoop dat hij zijn ervaring in de particuliere sector kon gebruiken om corruptie bij de overheid op te ruimen. Maar, in minder dan twee jaar van zijn ambtsperiode, is de rijkdom en financiële geschiedenis van Kuczynski onder toenemende controle komen te staan, terwijl oppositie-politici  hem beschuldigen van samenspanning met Odebrecht, een Braziliaans bouwbedrijf dat wordt onderzocht wegens omkoping.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten