dinsdag 19 december 2017

Belfort (ABOP): 'Bouterse en Peneux vogels van dezelfde veren'

'De president heeft probleem met Valies, maar alle leerkrachten hebben probleem met de president'

'Peneux is niet toerekeningsvatbaar'


'Indien president Desi Bouterse het ontslag van onderwijsminister Robert Peneux niet accepteert, gaat hij zien wat gaat gebeuren', zegt ABOP-parlementariër Edward Belfort maandag 18 december 2017 in het Dagblad Suriname. Het is inmiddels al vijf dagen geleden dat de bewindsman zijn portefeuille ter beschikking stelde aan de president. Dit gebeurde nadat het VOS-Directeurenberaad en de onderwijsbonden BvL (Bond van Leraren) en ALS (Alliantie van Leerkrachten in Suriname) schriftelijk het vertrouwen in Peneux opzegden. 

Ondertussen kijken het gehele onderwijsveld en het parlement naar wat het besluit van het staatshoofd zal zijn.

Belfort voert aan, dat het geen geheim is dat het staatshoofd al geruime tijd niet door een deur kan met onderwijsvakbondsman Wilgo Valies. Bouterse zei in februari 2017, dat er altijd mensen zijn die zich zullen verzetten tegen verzoening. Hij haalde aan dat met onwillige honden het moeilijk hazen vangen is. Valies zou ook zo iemand zijn. Welk voorstel ook gedaan wordt, het is nooit goed.

'Bouterse en Peneux zijn vogels van dezelfde veren. De president heeft een probleem met Valies, maar alle onderwijsgevenden hebben een probleem met de president. In feite heeft men heel lang een probleem met de president', benadrukt Belfort. De ABOP’er verwijst als waarschuwing naar de grote onderwijsstaking in 1969. De crisis was van dien aard, dat de toenmalige minister-president, Johan Adolf Pengel, besloot om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden.

Volgens Belfort zou de president goed doen door de eer aan zichzelf te houden, want ‘ook hij kan zichzelf niet beheersen tegenover het volk’.

'Peneux is niet toerekeningsvatbaar', concludeert Belfort. De dag van de straatacties van de BvL/ALS en studenten van het IMEAO beweert Belfort zelf Peneux geadviseerd te hebben in dialoog te treden en als ‘mens met de mensen om te gaan’. 'Hij heeft het in de wind geslagen. Hij vernederde de leraren en studenten door weg te lopen, gaat later in het parlement en legde een heleboel zaken uit met stemverheffing. Nog erbij een heleboel leugens. Dat betekent dat die man niet volledig toerekeningsvatbaar is. Zo iemand moet je beschermen en weghalen als minister', aldus de politicus.

Belfort benadrukt dat hij de huidige ontwikkeling reeds lang van tevoren zag aankomen. 'U kunt geschoolde mensen geen raskippen gaan noemen. Je kunt jezelf geen Rambo gaan noemen op een ministerie, dat past meer in het leger.'

Belfort, die landelijk bekend staat om zo motivatiesessies op verschillende scholen, beweert zelf meer scholen te hebben bezocht en gezien dan de onderwijsminister.

'De financieel-economische situatie van het land heeft wel degelijk invloed op de studenten en leerkrachten. Ze kunnen niet meer uitkomen, terwijl anderen met schulden voor hun woning of voertuig niet meer kunnen betalen. Anderen waren bezig een huisje te bouwen, maar dat alles is on-hold gezet. Dan komt Peneux en verpest en vernedert ze. Veel leerkrachten raken daarom gefrustreerd en trekken weg naar het buitenland. Als je de problemen dus zelf creëert en uiteindelijk overhoop ligt met de mensen aan wie je leiding moet geven, dan kun je geen enkele kant meer uit dan de eer aan jezelf te houden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten