dinsdag 19 december 2017

Auditeur-militair eist vrijspraak tegen Iwan Krolis in 8 decemberstrafproces

Tegen Benny Brondenstein is een gevangenisstraf van 20 jaar geëist

 - Krolis heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben gehad
- Brondenstein heeft in 2010 tijdens zijn verhoor door de Krijgsraad niks af te weten van de moorden


Auditeur-militair Roy Elgin heeft vanochtend, dinsdag 19 december 2017,  tegen Iwan Krolis in het 8 decemberstrafproces vrijspraak geëist gebrek aan bewijs. Krolis, die op 8 december 1982 voorzitter was van de PALU, heeft steevast ontkend iets met deze zaak te maken te hebben. Hij zei tijdens zijn verhoor in november 1982 niet op de hoogte te zijn van plannen om mensen op te pakken en te vermoorden. Krolis wordt bijgestaan door advocatenkantoor Kanhai. Helen Vreden nam waar voor raadsman Irvin Kanhai. Dit bericht Starnieuws.

Krolis legde de Krijgsraad in het twee en half uur durende verhoor zeven jaar geleden uit, dat de PALU maanden voor de decembermoorden in ongenade was gevallen. 'Het bestuur en kaderleden van de partij hadden zich teruggetrokken in een woning aan de Antroewastraat op Charlesburg', deelde Krolis mee.

Tijdens het verhoor legde Krolis uit dat er onjuiste verklaringen zijn afgelegd van zijn betrokkenheid bij de zaak. Er zouden vergissingen gemaakt worden met de dag waarop hij een onderhoud had met de toenmalige garnizoenscommandant Roy Horb. Dit was op 9 of 10 december, maar niet op 8 december 1982. Krolis benadrukte, dat als PALU in ongenade was gevallen, het niet logisch is dat de partij toch betrokken zou zijn bij moordplannen. De PALU nam ondanks de decembermoorden toch de leidinggevende rol in de regering die daarna werd gevormd.

Krolis legde uit, dat PALU een politieke partij is en net als andere organisaties in het machtscentrum wilde zijn.

Tegen Benny Brondenstein, lid van groep van 16 coupplegers, heeft auditeur-militair Roy Elgin een gevangenisstraf van 20 jaar geëist. Volgens de openbare aanklager heeft hij deelgenomen aan het beramen van de moordplannen en heeft een actieve rol vervuld in de moord op vijftien mannen op 8 december 1982. Alle leden van de groep van 16 zijn volgens de auditeur-militair betrokken bij het moordplan.

De verdachte wordt bijgestaan door het advocatenkantoor Kanhai. Brondenstein heeft in 2010 tijdens zijn verhoor door de Krijgsraad in Boxel verklaard niks af te weten van de moorden. Zeven personen hebben bezwarende verklaringen in de 8 decemberstrafproces tegen Brondenstein afgelegd. Hij is gezien in fort Zeelandia op 8 december. Hij bleef erbij, dat hij niet in het fort was geweest die dag.

Brondenstein was op 8 december 1982 gezagvoerder op de militaire boot S 402, die maandenlang voor anker lag bij de Marinetrap. Op 8 december gaf hij kort na een regen van kogels in fort Zeelandia de opdracht om te varen naar Jagtlust, Commewijne. 'Ik heb helemaal geen schoten gehoord. Ik was beneden in mijn kajuit. Als andere mensen schoten gehoord hebben, moeten ze dat zelf weten. Ik weet van niks. Elke dag gingen wij varen dus die dag ook', verklaarde Brondenstein.

Na enige tijd meerde het marinevaartuig weer aan bij het fort. De verdachte ontkende dat hij samen met de toenmalige bevelhebber Desi Bouterse en anderen moordplannen had gemaakt. Hij bevestigde op 7 december 1982 een 3 ton pick-up te hebben bestuurd naar de OP savanne, achter Zanderij, waar schietoefeningen zijn gehouden. 'Dat is een normale oefening. Wij hebben niet gesproken over het ophalen en doodschieten van mensen', zei Brondenstein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten