dinsdag 31 oktober 2017

Wat zoekt minister Dodson bij 7e Islamitische Conferentie over Milieu in Marokko...?

Niet duidelijk is wat Suriname concreet heeft bereikt met islamitische partners

Minister Dodson poseert met koning van Marokko


Het Nationaal Informatie Instituut (NII) meldt maandag 30 oktober 2017, dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen namens. Suriname heeft deelgenomen aan de 7e Islamitische Conferentie over Milieu op 25 en 26 oktober in de hoofdstad van Marokko, Rabbat. De vergadering stond onder leiding van Koning Mohamed IV van Marokko en zijn zus Prinses Lalla Hasnaa, die presidente is van het Marokkaanse milieu agentschap.


De ministers belast met milieu waren op deze bijeenkomst aanwezig.


De speciale divisie verantwoordelijk voor 'Education, Science and Culture (ISESCO)' binnen de OIC (Organization of Islamic Cooperation), was verantwoordelijk voor de organisatie van de vergadering. Het thema was 'Towards an effective Islamic Cooperation to achieve Sustainable Development Goals' en op de agenda stonden:
Het bevorderen van de samenwerking tussen de lidlanden van de OIC op het gebied van milieu bescherming
Het bevorderen van de samenwerking tussen de lidlanden van de OIC inzake het actief nastreven en behalen van de Duurzame ontwikkelingsdoelen 'SDG’s' zoals aangenomen door de Verenigde Naties, met nadruk op milieu
Het opzetten van enkele organen, die lidlanden zullen ondersteunen met duurzaam milieu beheer en natural disaster management;
* Islamic Academy for the environment and sustainable development
* Joint committee voor het opzetten van een werkprogramma voor Natural Risk reduction and Management
* OIC Water Council. In dit kader is de Terms of Reference voor het opzetten van de water council geformuleerd en aangenomen.

Deze vergadering was ook een belangrijk moment voor de OIC-lidlanden om afstemming te plegen in verband met te nemen standpunten tijdens de aanstaande klimaattop van de VN (COP23).

Suriname had tijdens deze vergadering twee belangrijke doelen voor ogen:
Ten eerste afstemming te plegen met de overige leden van de OIC over te nemen standpunten tijdens de aanstaande klimaattop van de VN.
Ten tweede realiseren van een actievere rol voor Suriname binnen de OIC Water Council.

Of deze doelen zijn bereikt vermeldt het NII niet

Het is de vergadering gelukt om ondanks de vele interne en onderlinge verschillen, de juiste accenten te leggen - aldus het NII - om een gezamenlijk standpunt te formuleren over diverse uitdagingen die ontstaan als gevolg van veranderende klimatologische omstandigheden. Een belangrijk discussiepunt handelde over de bescherming- en de beschikbaarheid van zowel drinkwater als water voor irrigatie.

In de marge van deze conferentie zijn ook bilaterale gesprekken gevoerd met landen die gaarne op diverse gebieden een samenwerking willen met Suriname.

De reis en verblijfkosten voor deelname van Suriname aan deze, volgens het NII, belangrijke OIC- vergadering zijn volledig bekostigd door Marokko.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten