dinsdag 31 oktober 2017

Ministerie van BuZa gaat samenwerking aan met Russische BuZa Diplomatieke Academie

Rusland gaat helpen bij de opzet van het Surinaams Diplomaten Instituut



Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft een onderhoud gehad met de president van de Diplomatieke Academie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland, Evgeny Petrovich Bazhanov. Deze ontmoeting vond gisteren, maandag 30 oktober 2017, plaats, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, zonder te vermelden waar het onderhoud plaatsvond..., maar waarschijnlijk in Moskou.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Diplomatieke Academie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland tekenden een Memorandum van Samenwerking dat diverse mogelijkheden biedt tot samenwerking bij de opzet van het Surinaams Diplomaten Instituut. Het ligt in de bedoeling dat dit instituut in november in Paramaribo wordt geproclameerd in een plechtige bijeenkomst door de president Bouterse.

Namens Suriname tekende minister Yldiz Pollack-Beighle en voor de Academie tekende diens president, Evgeny Bazhanov.

Academische uitwisseling en wetenschappelijk onderzoek, uitwisseling van deskundigen, presentatoren uit diverse disciplines, het organiseren van cursussen, trainingen, en seminars zijn mogelijkheden die beschikbaar zullen zijn voor studenten die aan beide instituten opleidingen volgen. Met dit partnerschap wordt een verruiming van mogelijkheden geboden aan de Surinamers.

Voorts zijn in het memorandum studieonderwerpen opgenomen binnen de faculteiten, 
Internationale Betrekkingen en Diplomatie, Mondiale Economie en Internationaal Recht.

Voorts bestaan mogelijkheden voor Suriname om een deel van de opleiding van haar diplomaten in Rusland te volgen evenals mogelijkheden tot het volgen van Bachelors-, Masters- en Ph. D. programma’s alsmede de versterking van de Publieke Diplomatie.

Het opzetten van een voor Suriname specifiek programma behoort tot een van de tastbare resultaten van het overleg waarin het Memorandum ook voorziet. Uitvoering van dit Memorandum zal plaatsvinden tegen de achtergrond van de verdere professionalisering van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Surinaamse diplomatieke dienst, en overige vitale overheidsdiensten c.q. instituten waaronder het Kabinet van de President, De Nationale Assemblee, de Justitiële en wetshandhavende instanties, en de private sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten