dinsdag 31 oktober 2017

Nieuw: 'Ongestreken hemd', het levensverhaal van Lachmipersad Ramautar

'Met zijn levensverhalen weet hij mensen mee te voeren naar het harde bestaan in Suriname van zijn jeugd'

(Bron foto: De Posthoorn)


Onder grote publieke belangstelling is vrijdag 27 oktober 2017 het eerste exemplaar van het levensverhaal van Lachmipersad Ramautar in ontvangst genomen. Dit gebeurde tijdens de viering van het 35-jarig bestaan van de Hindoestaanse vereniging Laakkwartier Noord (HVL) Den Haag, aldus vandaag, dinsdag 31 oktober 2017, De Posthoorn in Den Haag. 

'Ongestreken hemd' is het levensverhaal van de in 1941 in Suriname geboren Lachmipersad Ramautar. Kleinzoon van een Brits-Indische contractarbeider, die zich in 1912 inscheepte in India, met een werkcontract voor 5 jaar op zak, om in Suriname uit te dienen. Hij is nooit meer teruggegaan. Lachmipersad groeit op in het huis van zijn grootvader.

Met zijn levensverhalen weet hij mensen mee te voeren naar het harde bestaan in Suriname van zijn jeugd. De invloed van de opvoeding van zijn opa. Hij schets herkenbare maar soms ook beklemmende beelden van zijn leven als kind en vertelt over zijn werk en leven in de periode daarna. Lachmipersad verhuist met de tweede golf Surinamers in 1979 naar Nederland. Het leven zit hem niet altijd mee. Toch zet hij door. Met niets ontziende ijver zet hij zich in voor de ouderen van zijn stad Den Haag. Hij is een Haagse vrijwilliger in hart en nieren.

Zijn worsteling met zorginstellingen in Den Haag is zijn laatste missie.

Dit boek is een must voor een ieder die geïnteresseerd is het leven van een gewone man in Suriname en de sfeer van de jaren '60 en '70 wil proeven. Of die interesse heeft in het leven van een gewone Hagenaar, wel eentje met wortels in India en Suriname. Met wat zijn laatste levenskreet lijkt, geeft hij pijnpunten aan in de ouderenzorg in Den Haag. Hij geeft een laatste boodschap mee, in de hoop dat alles glad gestreken wordt. De boodschap lijkt met name gericht aan beleidsmakers in de Zorg en het Vrijwilligerswerk.

Over de schrijfster 
Wonny Stuger ( Suriname 1960) houdt zich naast haar werk als gemeente ambtenaar, al meer dan 30 jaar bezig met stamboomonderzoek. Ook als kunstenares geniet ze bekendheid. Haar werken zijn herkenbaar aan de warme kleuren en Surinaamse invloeden.
Tot het schilderen is ze gekomen doordat ze een gezicht of sfeerbeelden miste tijdens haar onderzoek in de archieven.
Tot het schrijven van levensverhalen is ze gekomen doordat ze vaak de levensverhalen mist tijdens stamboomonderzoek. Door het schrijven van levensverhalen blijft er een stukje geschiedenis behouden voor het nageslacht en komen namen tot leven. Dit maakt het boek ook interessant voor stamboomonderzoekers.

Heeft u interesse in het boek? Het op verschillende plekken verkrijgbaar: HVL tel: 070-3994679 bellen tot 12.00 uur, bij Bestelmijnboek.nl en via Bol.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten