dinsdag 31 oktober 2017

Veiligheid wordt aangescherpt na aanval illegale goudzoekers op overheidsposten in Braziliaanse Amazone

Overheidsactie tegen goudwinning in natuurgebied leidt tot tegenactie garimpeiros



Het Braziliaanse leger en politie hebben de veiligheid in de noordelijke stad Humaitá in de Amazone-regio opgevoerd, nadat illegale goudzoekers de kantoren van overheids milieuwatchdogs in brand hadden gestoken, zeiden ambtenaren zondag 29 oktober 2017. De gebouwen van het Milieubeschermings Instituut van Brazilië (Ibama, Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) en het Chico Mendes Instituut voor Behoud van Biodiversiteit (ICMBio) in de noordelijke Braziliaanse stad Humaitá, werden vrijdag aangevallen, aldus de militaire politie.



De aanvallen volgden op acties vanuit de overheid vrijdagochtend vroeg tegen illegale mijnbouwactiviteiten waarbij zo'n 30 boten ter waarde van ongeveer 20.000 dollar elk werden verbrand, in een verboden gebied in de buurt van een bosreservaat aan de Madeira rivier.


Ibama fungeert als milieubewakingsgroep om de natuurlijke hulpbronnen van Brazilië te beschermen, terwijl ICMBio verantwoordelijk is voor natuurgebieden.

De aanvallen hebben zorgen opgeroepen voor verder geweld van illegale goudzoekerd die vaak znaar goud zoeken in beschermde gebieden of inheemse grondgebieden terwijl er toenemende spanningen zijn rond grondenrechten.

Rogens de Souza Morais van de militaire politie zei, dat illegale goudzoekerd - ook bekend als 'garimpeiros' - en tot 5.000 demonstranten vrijdag de straat op gingen na de operatie. 'Sommige garimpeiros financierden vuurwerk voor demonstranten. Mensen hebben ook stenen gebruikt om Ibama te raken', aldus Morais tegen de Thomson Reuters Foundation.

Hij zei dat het leger en de federale politie de veiligheid in de regio nu verhogen.

Een 'gold rush' in de Amazone door illegale mijnwerkers heeft delen van het bos gedecimeerd en de rivieren vergiftigd met kwik en andere giftige stoffen, terwijl ook mensenhandel en prostitutie erbij betrokken zijn, aldus federale aanklagers.

Een Ibama-medewerker bevestigde dat vorige week een taskforce een operatie startte tegen illegale goudwinning langs de rivier de Madeira. De Braziliaanse wetgeving stond de vernietiging van de apparatuur die in criminele milieuactiviteiten wordt gebruikt, toe. In een gezamenlijke verklaring laat-zaterdag, stelden ICMBio en Ibama dat de schade zou worden beoordeeld zodra de regio naar normaal terugkeert en hun strijd tegen milieucriminaliteit blijft doorgaan.

'Gewoonlijk geassocieerd met een aantal andere misdrijven zoals smokkel en belastingontduiking, financiert illegale mijnbouw het in bezit nemen van gronden en heeft bijgedragen tot verhoogd geweld op het platteland', aldus de verklaring. 'Dit scenario vereist een stevige actie van openbare instellingen.'

Federale aanklager Aldo de Campos Costa zei dat zijn kantoor in de Amazonas-staat civiele en criminele onderzoeken zou lanceren om degenen die verantwoordelijk zijn voor de schade te identificeren.

Aurelio Herraiz, professor aan het Federaal Instituut voor Onderwijs, Wetenschap en Technologie van de staat Amazonas, die jarenlang in Humaitá aan een project met garimpeiros heeft gewerkt, vreest escalatie van het conflict. 'Wat er nodig is, is om aan de tafel te gaan zitten en het probleem voor eens en altijd op te lossen. Garimpeiros moet begrijpen dat ze legaal moeten handelen', vertelde Herraiz de Thomson Reuters Foundation.

(Suriname Mirror/Reuters/oeco.org.br/Folha de Sao Paulo/Diário da Amazônia/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten