dinsdag 31 oktober 2017

Iwan Dijksteel hoort 20 jaar cel tegen zich eisen in 8 decemberproces

'Dijksteel heeft met zijn vuistvuurwapen geschoten op slachtoffers'


Iwan Dijksteel, voormalig lijfwacht van de toenmalige bevelhebber tevens regeringsleider Desi Bouterse, mag twintig jaar de cel in van auditeur-militair Roy Elgin. Dijksteel was niet aanwezig bij het 8 decemberstrafproces vandaag, dinsdag 31 oktober 2017, aldus Starnieuws. Elgin vindt dat er wettig en overtuigend bewijs tegen de verdachte is geleverd. Hij wordt volledig aansprakelijk gesteld voor de moorden, ook al heeft hij niet deelgenomen aan de beraming van het moordplan. 

Dijksteel is geen lid van de groep van 16. Hij heeft met zijn vuistvuurwapen geschoten op slachtoffers volgens Elgin. Dit is bevestigd door het forensische onderzoek.

Het pleidooi wordt gehouden op 31 januari 2018. Dijksteel wordt bijgestaan door raadsman Irvin Kanhai.

Tijdens zijn verhoor door de Krijgsraad in november 2011 ontkende Dijksteel, dat hij deel uitmaakte van het vuurpeloton op 8 december 1982. Hij gaf toe dat hij samen met Ruben Rozendaal en andere militairen André Kamperveen en Fred Derby had opgehaald. Onno Flohr, ex-lijfwacht van Roy Horb die deel uitmaakte van de legerleiding, zei bij de rechter-commissaris en tijdens een confrontatie met Dijksteel, dat de verdachte deel uitmaakte van het vuurpeloton. Flohr zei dat Dijksteel heeft geschoten op de mannen. Ook zou hij geschoten hebben op John Baboeram en Harold Riedewald. Dijksteel denkt dat Flohr zich heeft vergist. Ook de ex-militair Sammie Monsels zou zich vergist hebben dat Dijksteel op een schietoefening was op 7 december 1982.

Elgin merkte tijdens het verhoor toen op, dat alle andere gegevens van de getuige kloppen. 'U had de leiding over een groep van acht veiligheidsmannen, u hebt de twee mannen opgehaald, u was daar. Alles klopt wat de getuige gezegd heeft. Hij heeft u zien schieten, maar dat klopt volgens u niet?', aldus Elgin. 'Ik heb niet op de mensen geschoten, waarom zou ik?', antwoordde Dijksteel.

Elgin vond het ook een vreemde zaak, dat Dijksteel geconsigneerd was en toch een opdracht van Rozendaal uitvoerde, zonder dat te melden bij zijn meerdere. Hij was chef van een groep veiligheidsmannen. Dijksteel legde uit, dat er drie groepen waren die belast waren met de beveiliging van de legerleider. 'Onze groep kon zich vrij bewegen omdat op dat moment een andere groep belast was met de beveiliging', zei hij. Rozendaal is hoger in rang, daarom hoefde hij zich niet aan te melden bij de bevelhebber.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten