donderdag 28 september 2017

Milieuorganisatie Milieu Watch vreest voor vrijkomen asbest bij ontmantelen Suralco

Suriname heeft nog steeds geen adequate voorzieningen om asbest veilig op te bergen


De milieuorganisatie Milieu Watch vreest voor een ramp bij het ontmantelen van de opstallen van het bauxietbedrijf Suralco. Bij die ontmanteling zal volgens die organisatie een behoorlijke hoeveelheid asbest vrijkomen. Dit is volgens de milieuorganisatie zeer levensbedreigend. De organisatie wijst er op dat asbest nooit vergaat en alleen voor eeuwig verzegeld opgeruimd dient te worden. Suriname heeft geen adequate voorzieningen om asbest veilig op te bergen. 

Suralco zou voor het opruimen van het levensgevaarlijke materiaal een internationale aanbesteding hebben gehouden. Volgens Milieu Watch zal dit een dure operatie worden, omdat het opruimen van dit soort milieuafval een kostbare zaak is. Het is arbeidsintensief en vraagt om een hoge mate van deskundigheid.

Voor de milieuorganisatie is het nog onduidelijk of bij de ontmanteling er inderdaad ook gewerkt zal worden volgens de strenge internationale milieueisen, maar belangrijker nog of vanuit de Surinaamse overheid er deskundig toezicht zal zijn dat ontmanteling daadwerkelijk volgens deze eisen zal plaatsvinden.

'De gedachte dat straks ergens ver in het binnenland, of misschien niet eens zo ver, grote hoeveelheden asbest worden achtergelaten zonder dat er voldoende maatregelen genomen zijn om de samenleving te beschermen, moet ons allemaal zeer angstig maken', zegt de organisatie in een publiekelijk schrijven.

Milieu Watch doet een dringend beroep op de overheid om de veiligheid van de huidige en toekomstige generaties te waarborgen. De overheid zou zich ervan moeten overtuigen dat Suriname op geen enkele wijze nadeel zal ondervinden door de ontmanteling en opruimwerkzaamheden die door de Suralco binnenkort aan derden zullen worden uitbesteed.

De milieuorganisatie zal via haar internationale contacten er alles aan doen dat de verantwoordelijke partijen in deze kwestie doen wat van hen verwacht mag worden.

Lees hier meer artikelen over hoe Suriname omgaat met asbestafval en dat asbest zelfs begraven ligt op vuilstort Ornamibo.....!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten