donderdag 28 september 2017

Leger Colombia doodt dissidente FARC-commandant in Guaviare-provincie

President Juan Manuel Santos maakt dood Euclides Mora bekend



De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft gisteren bekendgemaakt, dat het leger een van de vijf FARC-guerrilla commandanten (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) heeft gedood die weigerden zich te ontwapenen met hun nu gedemobiliseerde groep. Santos maakte de aankondiging bekend op Twitter, waar hij zei dat 'Euclides Mora' is gedood in een gevecht in de zuidelijke Guaviare-provincie, een gebied in handen van dissidente FARC-guerrilla's. 

Mora was een van de vijf commandanten die zich hebben verwijderd van de FARC, nadat die in november een vredesovereenkomst had gesloten met de regering van president Juan Manuel Santos. De FARC heeft hen daarna verdreven en is sindsdien een politieke partij geworden. 

Een zesde 'midden bevelvoerder', 'Rodrigo Cadete,' ontsnapte eerder deze maand in Guaviare aan het oog van zijn bewakers, vermoedelijk om zich bij de dissidenten te voegen..




De post-FARC-guerrilla's hebben zich actief verzet tegen anti-narcotica inspanningen in het coca-rijk gebied waar de FARC territoriale controle uitoefende.  

De regering heeft beloofd om dodelijke kracht te gebruiken, om dissidente FARC-groepen te elimineren die zich voornamelijk in Guaviare en de zuidwestelijke Nariño-provincies hebben gevormd. Santos herhaalde, dat het bericht aan dissidentgroepen 'duidelijk is: overgave, of anders wacht de gevangenis of een graf op u.'

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten