donderdag 28 september 2017

Grootste cokevangst ooit in Belgisch Limburg leidt tot zes aanhoudingen in Brazilië

2.428 Kilo cocaïne in april 2016, verborgen in marmeren blokken, in haven Antwerpen



De Braziliaanse federale politie heeft vorige week maandag bij een onderzoek naar grootschalige cocaïnehandel veertien huiszoekingen en zes arrestaties verricht. Het Braziliaanse onderzoek is gelinkt aan een drugsdossier waarin in het voorjaar van 2016 in Limburg twee grote partijen cocaïne zijn onderschept, die in marmeren blokken verborgen zaten.

Het parket van Limburg maakte vandaag, donderdag 28 september 2017, de actie van de Braziliaanse politie bekend. Het Limburgse dossier wordt op 24 november dit jaar ingeleid in de correctionele rechtbank van Hasselt.

De vangst in 2016 was de grootste inbeslagname ooit voor de federale gerechtelijke politie van Limburg en het parket van Limburg. Het ging in totaal om 2.428 kilo cocaïne met een straatwaarde van minstens 75 miljoen euro.
De eerste 1.500 kilo dateerde van het Paasweekend en de resterende 928 kilo van 30 april. De coke zat verborgen in marmeren blokken, die per vrachtschip vanuit Zuid-Amerika naar de haven van Antwerpen werden verzonden. Vier verdachten werden gearresteerd in Maasmechelen en Dilsen-Stokkem.

De Limburgse politie was van plan de volledige organisatie te ontmantelen en zocht daarom toenadering tot de Braziliaanse autoriteiten om de leveranciers in beeld te krijgen. Alle beschikbare gegevens uit het Belgische dossier werden via een rechtshulpverzoek aan de Braziliaanse collega’s overgemaakt. Deze operatie bewijst, dat een goede internationale samenwerking kan leiden tot het oprollen van een volledig crimineel traject van Zuid-Amerika tot Europa.

'De Braziliaanse federale politie startte een zelfstandig onderzoek dat afgelopen maandag resulteerde in veertien huiszoekingen en zes aanhoudingen. Tijdens deze operatie met codenaam Blockbuster2 werden huizen, appartementen, luxewagens en dure racepaarden in beslag genomen. De politie ontmantelde in een loods vier marmeren blokken met cocaïne, die klaar stonden voor export. De gelijkenis met de blokken marmer, die vorig jaar in ons land werden onderschept, is treffend', aldus Bruno Copping van het Limburgse parket woensdag.

(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/De Morgen/Nieuwsblad)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten