vrijdag 28 februari 2020

Smokkelwaar uit Venezuela op het criminele menu van Colombia

Traditionele witte boerenkaas is alom aanwezig in restaurants in Colombia



De criminele groepen die actief zijn op de grens tussen Arauca (Colombia) en Apure (Venezuela) hebben een nieuwe bezigheid gevonden: het smokkelen van Venezolaanse kaas (quesos). Kaas wordt steeds meer samengevoegd met olie en andere goederen die de grens tussen Colombia en Venezuela worden over gesmokkeld, en criminele groepen melken de winst. 

Groepen die actief zijn in de staat Apure, gelegen in het noordwesten van Venezuela, hebben geconstateerd dat het zuivelproduct meer dan verdubbeld in waarde na het oversteken van de Arauca-rivier en het bereiken van Bogotá.

Traditionele witte boerenkaas is alom aanwezig in restaurants in Colombia en wordt geserveerd met bijna alle lokale gerechten. In Arauca verkopen informele handelaren ook de Venezolaanse kazen op straat en in lokale winkels.

Inbeslagnames van Venezolaanse kaas in Colombia worden zo frequent, dat Julián García, het hoofd van de Inlichtingen-afdeling van de Colombiaanse politie (Seccional de Inteligencia de la Policía de Colombia - SIPOL) in Arauca, de Venezolaanse kaassmokkel vergeleek met de langdurige en lucratieve smokkel van benzine en diesel in het grensgebied.


'In vergelijking met La Guajira of met Cúcuta zijn de smokkelgevallen met benzine hier erg laag. De sterke zaak hier is smokkel van kaas en vlees',vertelde hij aan InSight Crime. Een kilo kaas is ongeveer 9.000 peso (bijna $ 3) waard in Arauca, terwijl het in Bogotá meer dan 22.000 peso (ongeveer $ 6) waard is. 'Het bedrijf ligt in het brengen van de kaas uit Venezuela naar Bogota', zei hij.

Het prijsverschil heeft ertoe geleid, dat enorme hoeveelheden smokkelwaar over deze grens zijn verplaatst. In slechts twee operaties die plaatsvonden in het laatste kwartaal van 2019, namen Colombiaanse autoriteiten meer dan anderhalve ton Venezolaanse kaas in beslag. De kaas was via een boot via de rivier de Arauca binnengekomen.

In december 2018 hebben de Colombiaanse autoriteiten een criminele organisatie in Arauca ontmanteld, bekend als 'Los Suizos', die ongeveer 100 ton kaas over de grens had gesmokkeld.

Gewapende groepen, waaronder het Nationale Bevrijdingsleger van Colombia (Ejército de Liberación Nacional - ELN) en dissidenten van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - FARC), 'maken deel uit van de keten die deze activiteit controleert', zei García.

(Suriname Mirror/InSight Crime)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten