vrijdag 28 februari 2020

Peruaanse journaliste Daysi Lizeth Mina Huamán (21) vermist sinds 26 januari

'Peruaanse autoriteiten moeten transparant onderzoek naar verdwijning uitvoeren'



De Peruaanse autoriteiten moeten al het mogelijke doen om journaliste Daysi Lizeth Mina Huamán te lokaliseren en een volledig en transparant onderzoek naar haar verdwijning uit te voeren, zei het Committee to Protect Journalists vandaag, vrijdag 28 februari 2020. 

Mina, een verslaggeefster voor de televisieomroep Cable VRAEM in de centrale Peruaanse stad Ayacucho, wordt sinds 26 januari vermist, volgens nieuwsberichten.

Op de dag dat ze verdween, stemde Mina voor Peru's Congresverkiezingen in de nabijgelegen stad Santa Rosa en diende een artikel in over de verkiezingen die dag om ongeveer 15.30 uur, volgens een verklaring van de Asociación Nacional de Periodistas del Perú – ANP.


Ze werd voor het laatst gezien in een busstation van Santa Rosa, waar ze van plan was om een ​​bus naar de stad San Francisco te nemen om haar vriend te ontmoeten, die de volgende dag bij de autoriteiten meldde dat ze vermist was, aldus de verklaring.

'De Peruaanse autoriteiten moeten alle beschikbare middelen inzetten om een ​​grondige zoektocht naar journaliste Daysi Lizeth Mina Huamán uit te voeren en haar veiligheid te waarborgen', zei CPJ Midden- en Zuid-Amerika programmacoördinatrice Natalie Southwick in New York. 'Autoriteiten moeten onderzoeken of haar verdwijning te maken had met haar verslaggeving over verkiezingen of ander werk dat ze als journaliste heeft gedaan.'


Ongeveer een week na haar verdwijning vonden de familieleden van de journaliste de identiteitskaart en andere persoonlijke documenten van Mina langs een weg tussen Santa Rosa en San Francisco, volgens een rapport van het Institute for Press and Society, een persvrijheidgroep in Lima. In dat rapport stond dat Mina, 21, net afgestudeerd was aan de universiteit en pas twee weken voordat ze verdween bij Cable VRAEM begon te werken.


In een telefonisch interview zei een lid van de politie van Santa Rosa, die zijn naam niet wilde geven, dat er geen verdere informatie was over de verdwijning van Mina en dat de zaak nog in onderzoek is.


(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/La Republica/Peru21/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten