vrijdag 28 februari 2020

Toekomst bacovebedrijf FAI in Nickerie en Jarikaba nog onzeker

Minister Parmessar garandeert dat de arbeiders niet in de kou worden gelaten


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij wil nog niet zeggen wat er moet of zal gebeuren rond het voortbestaan van het bacovebedrijf FAI met vestigingen in Nickerie en Saramacca. Het ministerie is in een fase van bespreking en onderhandeling. 'We zijn, als het gaat om de status van het bedrijf, druk bezig met de leiding van de onderneming die formeel het meerderheidsaandeel heeft', zegt de bewindsman vandaag, vrijdag 27 februari 2020, in de Ware Tijd. 

De staat Suriname heeft 10 procent van de aandelen van het bedrijf, de overige 90 procent is in handen van de Belgische onderneming Univeg. President Desi Bouterse heeft maandag in zijn toespraak bij de herdenking van de staatsgreep van 25 februari 1980 gezegd, dat de regering bezig is om de arbeiders van het bedrijf rechtszekerheid te bieden.

Parmessar daarover: 'De president is duidelijk geweest. Het gaat om alles wat onder normale omstandigheden verstaan wordt onder zekerheid. We hebben de verplichtingen overgenomen en de arbeiders recent uitbetaald.' Of bij rechtszekerheid gedacht moet worden aan onder meer het bedrijf volledig overnemen, wilde Parmessar niet zeggen. Hij garandeert wel dat de arbeiders niet in de kou zullen worden gelaten.

De eigenaar van FAI, Univeg, heeft de regering enkele weken geleden aangeboden om het bedrijf voor het symbolische bedrag van één Amerikaanse dollar te kopen, waarbij de schulden en de lasten voor rekening van de staat komen. Indien de regering dit weigert zal faillissement worden aangevraagd voor FAI, wat er toe zal leiden dat de ongeveer twaalfhonderd arbeiders werkloos worden.

De bewindsman heeft eerder in de Assemblee aangekondigd, dat er sowieso stappen zullen worden genomen tegen de leiding van het bedrijf over de manier waarop ze is vertrokken. Dit heeft negatieve financiële gevolgen gehad voor de onderneming. 'Er zijn nationale en internationale regels en iedere werkgever dient deze in acht te nemen.'

FAI heeft jaren in de rode cijfers gestaan en zakte nog dieper weg toen ook de mokoziekte de kop opstak. Door een verkeerde aanpak van de ziekte is een groot deel van de aanplant verloren gegaan en is de productie drastisch verminderd en daarmee de inkomsten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten