vrijdag 28 februari 2020

'Opschorten geldzendingen door Federal Reserve Bank New York heeft grote gevolgen voor Suriname'

'Er zal weer een schaarste ontstaan aan cash Amerikaanse dollars'


Het opschorten van geldzendingen door de Federal Reserve Bank (FED) in New York (VS) zal grote gevolgen hebben voor Suriname. Door de Bank Note Trading Agreement konden cash Amerikaanse dollars uit Amerika, die giraal waren overgemaakt, worden ingevoerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Nu deze mogelijkheid aangehouden is, zal er weer een schaarste ontstaan aan cash Amerikaanse dollars, zegt Steven Debipersad, secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), vandaag, vrijdag 28 februari 2020, op Starnieuws. 

Er vindt onderzoek plaats naar witwassen door de voormalige governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt. Door de ernst van de aanklacht trekt de FED zich voorlopig terug uit de afspraak die in 2019 met de CBvS was gemaakt. Ook heeft CBvS zich niet gehouden aan gemaakte afspraken.

In 2019 zijn geldzendingen vanuit de FED gekomen waarmee de wisselkoers enigszins kon worden gestabiliseerd. De wisselkoers stond onder druk door het confisqueren van de geldzending van 19.5 miljoen euro uit Suriname in april 2018 door Nederland. Ook toen was er verdenking van witwassen door het Nederlandse Openbaar Ministerie. Hoewel Suriname in eerste instantie de zaak gewonnen heeft, is cassatie ingesteld door het Openbaar Ministerie.

Debipersad zegt dat het te verwachten is, dat met dit besluit van de FED de voorraad contante Amerikaanse dollars snel zal afnemen met zeer nadelige gevolgen voor de wisselkoers en daarmee de koopkracht.

Dit nieuws komt bovenop de verontrustende ontwikkeling van de afgelopen weken over de povere voorraad deviezen bij de CBvS waardoor importen niet gegarandeerd kunnen worden en het gebruiken van vreemde valuta deposito's die door commerciële banken aan de CBvS waren toevertrouwd. Veel consumenten zijn reeds getuige van de snelle prijsaanpassingen van allerhande goederen in de afgelopen dagen. De prijsstijging van noodzakelijke producten zal met deze ontwikkeling nog harder gaan, meent de VES.

'Dit is zeer pijnlijk voor een samenleving die in 2015/2016 al behoorlijk verarmd is geraakt door slecht fiscaal en monetair beleid. Als importen stagneren, en die kans is reëel aanwezig nu de voorraad vreemde valuta van de CBvS ondermaats is, kan er schaarste ontstaan. Nu al horen wij de noodkreet van de medici over het schrijnend tekort aan geneesmiddelen', stelt Debipersad.

Hij vindt het een dieptepunt, dat eerst de eigen bankiers om de tuin zijn geleid door de CBvS en nu zelfs ook de FED.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten