Governor van de Centrale Bank houdt bijeenkomst met
financiële sector en bedrijfsleven over wisselkoers
Het is niet uitgesloten, dat de Surinaamse dollar binnenkort wordt gedevalueerd. Om een nieuw evenwichtspunt te vinden voor de wisselkoers van de Amerikaanse dollar heeft de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer, vrijdag 28 februari 2020 een speciale bijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers van de financiële sector en het bedrijfsleven, zo bericht dde Ware Tijd.
'Officieel is er nog geen devaluatie, maar is de koers wel verdedigbaar zoals die nu is?', reageerde Roemer op vragen van journalisten.
Het doel van de bespreking was om na te gaan door welke mechanismen de wisselkoersen op hol zijn geslagen. Geconstateerd wordt dat met de koersvlucht de koopkracht van de Surinaamse consument hard achteruit holt. Aan de vertegenwoordigers van de VSB (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven), Asfa (Associatie van Surinaamse Fabrikanten), bankiersvereniging, KKF (Kamer van Koophandel en Fabrieken) en de vereniging van cambiohouders stelde Roemer voor om met zijn allen te proberen de koopkracht van de consument te verdedigen. 'Dit is geen eenvoudige taak', aldus de governor.
Er zijn mechanismen bekeken die een dempende werking moeten hebben op de stijging van de wisselkoersen. Ook is nagegaan welke 'traditionele omstandigheden' en inefficiënties bijdragen aan de ernstige verstoring op de valutamarkt en hoe die doorwerken in het spel van vraag en aanbod. Nagegaan wordt op welke wijze de wisselkoersen kunnen worden beheerst en de bubbel uit de markt kan worden gehaald.
Partijen hebben afgesproken om zich te onthouden van acties die bijdragen aan speculatie.
Met alle partijen wordt bekeken hoe de koersstijging kan worden geremd en met economische modellen zal worden uitgerekend waar het nieuwe evenwichtspunt voor de vreemde valuta zal moeten liggen. Onder de gegeven omstandigheden kan de officiële koers van Srd 7,52 voor de Amerikaanse dollar niet langer worden verdedigd.
Na de persconferentie hebben journalisten hun ongenoegen geuit over de inrichting van de ontmoeting. Elke verslaggever mocht slechts één vraag stellen. Wie toch meer dan één vraag stelde, kreeg slechts antwoord op één vraag.
Journalisten hielden de bankpresident voor, dat de CBvS had kunnen volstaan met een persbericht, omdat er nauwelijks concreet antwoord is gegeven op de vragen.
Verslaggevers hebben besloten om massaal weg te gaan wanneer er opnieuw een beperking van één te stellen vraag wordt gesteld. 'U kunt ons niet zo beperken terwijl talrijke zaken blijven hangen', verwoordde Carla Boëtius, voorzitster van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, het ongenoegen van de aanwezige verslaggevers. De top van de Centrale Bank heeft aangegeven in het vervolg rekening te zullen houden met de grieven van de pers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten