zaterdag 1 augustus 2020

Vijf zwarte Hondurese inheemse mannen ontvoerd in Triunfo de la Cruz - Mannen al twee weken vermist

'Dit is een duidelijke aanval op OFRANEH en de Garifuna-bevolking'

(Bron foto: Twitter)

Er is niets bekend over de vijf zwarte Hondurese inheemse mannen die twee weken geleden onder schot werden ontvoerd vanuit hun huizen in een vissersdorp aan de kust en vervolgens weggevoerd in auto's. De verdwijning van de Garifuna-leiders uit de noordelijke stad Triunfo de la Cruz is slechts het nieuwste voorbeeld van de gevaren waarmee inheemse activisten worden geconfronteerd in hun decennialange strijd voor hun voorouderlijk land, zeggen voorstanders van rechten. 

'We weten absoluut niets van wat er met hen is gebeurd', zegt Miriam Miranda, een Garifuna-leider en hoofd van de Organizacion Fraternal Negra Hondureña (OFRANEH). 'We zijn bang voor hun leven.' 'Dit is een duidelijke aanval op de (OFRANEH) organisatie en de Garifuna-bevolking. Het is een incident dat het historische conflict in deze regio laat zien', zei ze in een telefonisch interview.



Vorig jaar werden in Honduras ten minste 14 landrechtenverdedigers gedood, tegen 4 personen in 2018, waarmee het volgens de belangenorganisatie Global Witness het vijfde dodelijkste land ter wereld is voor activisten uit 21 onderzochte landen.

De Garifuna stammen af ​​van Afrikaanse slaven en inheemse groepen en bewonen sinds het einde van de 18e eeuw de Caribische kust van Honduras.

De Hondurese autoriteiten werden onmiddellijk op de hoogte gebracht van de verdwijning van de mannen op 18 juli en een onderzoek heeft geleid tot de arrestatie van één verdachte, vertelde Danilo Morales van het Secretaría de Derechos Humanos (SEDH) aan de Thomson Reuters Foundation. 'We houden constant in de gaten hoe het onderzoek verloopt, en net als iedereen hopen we dat de Garifunas veilig en wel naar hun huizen kunnen terugkeren', aldus het hoofd van het ministerie.


Leden van de gemeenschap die getuige waren van het incident vertelden het ministerie, dat ze hadden gezien dat de mannen uit hun huizen werden gehaald door mensen die uniformen droegen, 'naar verluidt van de afdeling politieonderzoeken (DPI, Dirección Policial de Investigaciones)', voegde Morales eraan toe. Kleine protesten laaien sinds de ontvoering op langs snelwegen en in steden in Honduras, met borden met teksten als: ‘Ze zijn levend genomen. We willen ze weer levend hebben.'


Tegenwoordig leven ongeveer 250.000 Garifunas in arme vissers- en landbouwgemeenschappen in Honduras, zei Miranda. Miranda en andere Garifuna-leiders voeren al jaren campagne om hun voorouderlijke gronden te beschermen, die volgens hen worden bedreigd door grote toeristische ontwikkelingsprojecten en palmoliebedrijven. Ze worden vaak geïntimideerd en zijn het doelwit van aanvallen. Miranda, een bekroonde verdediger van rechten, is met de dood bedreigd, is gevangengezet en is in 2014 ooit met 17 andere OFRANEH-leden ontvoerd door georganiseerde misdaadorganisaties.

'Garifuna-gemeenschappen ... zijn vervolgd, gecriminaliseerd en vermoord vanwege hun verzet tegen openbare en particuliere projecten die hun voorouderlijke gebieden beïnvloeden', zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International. De meeste aanvallen op mensenrechtenverdedigers in Honduras blijven ongestraft, aldus de belangenbehartigingsgroep. 'Het niet identificeren, vervolgen en bestraffen van de verantwoordelijken geeft de boodschap dat mensenrechtenverdedigers zonder gevolgen kunnen worden aangevallen', zei de Amerika's directeur in e-mailcommentaren.



Een van de laatste slachtoffers was veteraan Garifuna-leider en landrechtenverdediger Antonio Bernardez, 71, die op 21 juni dood werd aangetroffen nadat hij zes dagen vermist was geraakt. Volgens het VN-Mensenrechtenbureau in Honduras zijn er sinds september 2019 in totaal vijf Garifunas vermoord.

De dodelijke situatie waarmee Hondurese activisten worden geconfronteerd, haalde in 2016 de krantenkoppen na de moord op de beroemde voorvechter van inheemse rechten, Berta Caceres, die wereldwijde verontwaardiging veroorzaakte. Caceres werd neergeschoten door schutters in haar huis nadat ze met de dood was bedreigd vanwege haar verzet tegen een waterkrachtcentrale. Vorig jaar vaardigde een Hondurese rechtbank gevangenisstraffen uit van maximaal vijf decennia voor zeven mannen voor haar moord.


De laatste aanval op Garifuna-leiders markeert een poging om hun strijd om land te 'intimideren' en 'tot zwijgen te brengen', zei Miranda.

Onder de in Triunfo de la Cruz ontvoerde Garifuna-leiders bevindt zich de 27-jarige Alberth Sneider Centeno. Hij voerde campagne voor Honduras om te voldoen aan een uitspraak van het Inter-American Court of Human Rights (IACHR) uit 2015 over landgeschillen en het recht van Garifunas om naar behoren te worden geraadpleegd over geplande projecten op hun land in Triunfo de la Cruz.

De rechtbank oordeelde, dat Honduras verantwoordelijk was voor de schending van hun collectieve eigendomsrechten nadat de lokale gemeentelijke overheid Garifuna-land aan ontwikkelaars had verkocht en zei dat het niet naar behoren overleg had gepleegd met de gemeenschap. Het beval Honduras om de Garifunas te compenseren voor hun verliezen en hun collectieve land af te bakenen. Maar, vijf jaar later zeggen OFRANEH en de Verenigde Naties dat er weinig vooruitgang is geboekt bij het in praktijk brengen van de uitspraak. 'Tot op heden blijft de uitvoering van de genoemde uitspraak door de staat Honduras uitdagingen opleveren', zei het VN-mensenrechtenbureau in Honduras vorige week in een verklaring.  


Conflicten over land in Garifuna-gemeenschappen zijn het gevolg van 'het gebrek aan toekenning van collectieve eigendomstitels op hun traditionele grondgebied', zei Jackeline Anchecta, vice-minister van Promotie bij het ministerie van mensenrechten. Ambtenaren hebben gewerkt aan de uitvoering van de uitspraak in Triunfo de la Cruz, waar ze tot 70% van het betwiste land hebben onderzocht, voegde ze eraan toe.  

Ondertussen zegt Miranda, dat ze bang is voor haar eigen leven na de laatste verdwijning van andere OFRANEH-activisten. 'Vandaag loop ik meer dan ooit risico', zei Miranda. 'Het is een constant conflict. Het is een niet-verklaarde oorlog.'



(Suriname Mirror/Thomson Reuters Foundation/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten